Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?

wanneer moet ik gazon bemesten

Is uw gras lichtgroen of geel van kleur? En hoeft u nog maar weinig te maaien? Grote kans dat uw gras mest nodig heeft. Mest voorziet in alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een gazon om te groeien. Door bemesting wordt het gras bovendien mooi groen van kleur. Alle do’s en don’ts over bemesten op een rij.

Net zoals een wekelijkse maaibeurt erbij hoort in het groeiseizoen, zo is regelmatig bemesten noodzakelijk om een frisgroene en dichte grasmat te behouden.

Kleur en groeisnelheid van het gras

Wanneer er niet of onvoldoende bemest wordt, is dit niet alleen te zien aan de kleur van het gras. Ook kale plekken, mos en onkruid kunnen ontstaan. Meer weten over onkruid bestrijden.

Aanlegbemesting

Een net aangelegd gazon is gebaat bij zogeheten ‘aanlegbemesting’. Het is de eerste voeding voor het tere gras en zorgt ervoor dat wortels snel en diep wortelen. Hierdoor kan er eerder op het gazon worden gelopen. Organische aanlegbemesting zorgt ervoor dat het gras geleidelijk en over een langere periode de broodnodige voeding krijgt.

Eerste mestbeurt van het jaar

Het gazon heeft in verschillende periodes in het jaar weer andere behoeftes. De eerste mestbeurt van het jaar is bij voorkeur in maart of april, omdat dan de temperaturen stijgen en het gras begint te groeien. Een beetje fosfor is dan goed, terwijl in het najaar mest met wat meer kalium goed is zodat het gras sterk de winter ingaat. Tussen maart en september wordt geadviseerd om in totaal minimaal drie keer te bemesten.

Organische mest versus kunstmest

Er zijn verschillende soorten mest, maar wat is het verschil? Grofweg zijn er twee soorten meststof: organische meststof en kunstmest (anorganische meststof). Meer weten over verschillen tussen organische mest en kunstmest.
Stem het soort mest af op de eigen situatie. Zo is kleigrond vaak wat voedzamer dan zandgrond. En aanlegbemesting heeft weer een andere samenstelling dan langzaamwerkende meststof die in het najaar gebruikt wordt.

Overbemesting

Kijk altijd op de verpakking voor de juiste hoeveelheid meststof voor uw gazon. Bij teveel mest of strooien op het verkeerde moment kan het gras aantast worden en zelfs verbranden, dit is eigenlijk alleen bij kunstmest het geval.

Strooikarretje

Bemesten doet u door de mestkorrels gelijkmatig over het gazon uit te strooien. Heeft u een groot gazon, dan is een strooikarretje handig.

Gazonbemesting voor ieder seizoen kopen

In onze online GazonShop koopt u voordelig en eenvoudig, langwerkende gazonbemesting voor ieder seizoen.

Gazonbemesting voorjaar


Voorjaarsbemesting

  • Goed voor 100 m² gazon
  • Snel herstel van de winter
  • Langdurige werkingGazonbemesting zomer


Zomerbemesting

  • Goed voor 100 m² gazon
  • Minder maaien en sproeien
  • Organische meststofGazonbemesting najaar


Najaarsbemesting

  • Goed voor 100 m² gazon
  • Langwerkende mest
  • Sterk herfst én winter doorReacties van bezoekers (1)

Ilasha

Zoals hiervoor besproken is regelmatig maaien belangrijk om een mooi gazon te krijgen. Maar ook de manier waarop u maait is van belang. Grassprieten worden tijdens het maaien 1 kant op geduwd. Wanneer u altijd dezelfde kant op maait, zal het gras op den duur echt plat gaan liggen. Het is daarom goed om elke keer dat u het gras maait een andere richting op te maaien. Bij grotere gazons kunt u een ander patroon toepassen.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.