Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Verticuteren in het voorjaar en najaar

Het verticutern van het gazon bij voorkeur in voorjaar of najaar

Als de lente in aantocht is, heeft niet alleen uw huis behoefte aan een frisse wind, ook uw grasmat kan wel wat lucht gebruiken. Dit noemen we verticuteren. Verticuteren is het verwijderen van oude grasresten, bladeren, mos en onkruid uit de grasmat zodat er meer zuurstof bij de wortels komt. Het wordt aangeraden om te starten met verticuteren in de periode maart-april als de graswortels hard groeien. Het resultaat: een mooie dichte en stevige grasmat.

Regelmatig verticuteren in voor- of najaar helpt om uw gazon er weer groen en fris uit te laten zien. Wees er wel van bewust dat u tegen het einde van de periode maart-april niet te diep verticuteerd. Dit voorkomt dat u tijdens het verticuteren de bodem raakt. Als u de bodem wel raakt dan kan het zijn het gras nog lange tijd lelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat het gazon in de periode erna minder goed dicht groeit.

Is verticuteren echt nodig?

Verticuteren is de enige manier om hardnekkig mos, grasvilt en onkruid goed te verwijderen uit uw gazon, en het gras een kans te geven goed te groeien. Toch wordt verticuteren nog vaak overgeslagen. Een aantal gevolgen hiervan kunnen zijn dat u moeite ondervind bij het bezaaien van kale grasplekken, ontstaan van de eerder benoemde verstikkende viltlaag en een gazon vol mos. Zo kan het zelfs in een schaduwrijke tuin voorkomen dat er niet alleen in het voorjaar maar ook in het najaar geverticuteerd moet worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, helpt kalk overigens niet om mos in uw grasmat te voorkomen.

Bemest de grasmat van tevoren

Uw gazon bemesten voorafgaand aan het verticuteren is sterk aan te raden. De reden hiervoor is dat het gras dan al in de groei is. Hierdoor kan uw grasmat lekker doorgroeien waardoor kale plekken eerder dicht zijn. Als het nodig is kunt u het gazon na een tijdje bijzaaien, speciaal op de kale plekken die er nog zijn.

bemesten voor verticuteren

Hoe verticuteren met hark?

Verticuteren is een echt werkwoord, dus goed gereedschap is geen overbodige luxe. Voor het verticuteren van uw gazon kunt u gebruik maken van een verticuteerhark. Een verticuteerhark is een soort hark met lange, dunne en scherpe mesjes. Hiermee wordt mos en grasvilt verwijderd, en ondergrondse wortels doorgesneden. Met de verticuteerhark gaat u zorgvuldig en met lange halen over de grasmat. Dit doet u door de verticuteerhark met een trekkende beweging te gebruiken. Zo wordt in één handeling de groei van het gras gestimuleerd en de afdichtende vilt laag wordt het gras verwijderd. Zorg ervoor dat de messen van de verticuteerhark van te voren goed afgesteld staan, circa 2 tot maximaal 5 mm diep. Dit bevorderd het verticuteren van uw gazon.

Hoe verticuteren met machine?

Bij een flinke tuin is een verticuteermachine handig. Deze kunt u huren bij tuincentra en doe-het-zelf-zaken en is in gebruik net zo makkelijk als een grasmaaier. Een verticuteermachine is verkrijgbaar met elektro- en benzinemotor, en doet eigenlijk precies hetzelfde als de verticuteerhark, maar dan op basis van motorkracht. Met ronddraaiende bewegingen van messen of stalen veren verticuteert de machine uw gazon. Zorg ook hier weer dat de messen goed afgesteld staan. Die mogen best een halve centimeter de grond in. Om te beginnen met verticuteren moet uw grasmat goed kort zijn, omdat u anders de graszoden niet voldoende kunt beluchten.

Grasresten verwijderen

Bent u klaar met verticuteren? Dan kunt u met een gewone hark het losgeraakte mos en grasvilt uit de tuin harken. Maai vervolgens het gras op de kortste stand, zodat ook de laatste grasresten in de opvangbak belanden. Na het beluchten van uw grasmat ziet het gras er wat dun uit; er is immers veel groen tussenuit. Dit is gelukkig slechts tijdelijk. Het verticuteren heeft ervoor gezorgd dat uw grasmat weer voldoende ruimte heeft om te groeien tot een mooie groeien grasmat. Geniet ervan!

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.