Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Onkruid in gazon bestrijden

onkruid bestrijden in het gazon

Onkruid in het gazon, een veelvoorkomend probleem waar bijna iedere trotse gazoneigenaar op den duur mee te maken krijgt door achterstallig onderhoud zoals het maaien, trimmen of bemesten van uw gazon. De onkruiden die hierdoor in uw gazon ontstaan zijn er in verschillende soorten en maten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel voorkomende soorten onkruiden zoals de paardenbloem, madeliefjes of verschillende mossen. Het probleem van deze onkruid soorten is dat deze zich verspreiden via de wind. Hierdoor is het moeilijk om het gazon optimaal bij te houden, omdat het moeilijk te bepalen is waar de onkruiden gaan groeien. Bovendien zien we dat onkruid sneller groeit dan gras, waardoor kale plekken in uw gazon vaak worden ingenomen door onkruid. Vooral bij de oude gazons zien we hierdoor dat het onkruid hardnekkig is, en daardoor moeilijker te bestrijden. Gelukkig zijn er altijd voldoende mogelijkheden om ongewenste gewassen te bestrijden. Hoe dit moet, wanneer u dit het beste kunt doen, en welke onkruidsoorten het meest voorkomen leest u hieronder.

Hoe onkruid in gazon bestrijden?

Onkruid in uw tuin wilt u zo snel mogelijk bestrijden. Enerzijds zorgen de onkruiden in uw gazon namelijk voor een slechtere kwaliteit grasmat, anderzijds ziet uw gazon er minder mooi uit. Zoals eerder benoemd zijn er verschillende manieren om onkruid in uw gazon te bestrijden. De meest voorkomende en de meest effectieve manieren beschrijven we hier.

Onkruid in uw gazon voorkomen

De beste manier om onkruid in uw gazon te bestrijden is uiteraard door dit te voorkomen. Vaak ontstaat onkruid door achterstallig onderhoud van uw grasmat. Het voorkomen van onkruid is echter heel eenvoudig als u zich aan drie basis vereisten houdt. De eerste is het tijdig maaien van uw gazon. Hierdoor krijgt onkruid niet de kans om te groeien, aangezien u dit tijdig verwijderd met de hand- of grasmaaier. De tweede is het op tijd bemesten van uw gazon. Door uw gazon de juiste voeding te geven kan het gras optimaal doorgroeien. Let hierbij altijd goed op of u de juiste mest voor de groeifase van uw gazon heeft, en de juiste mest passend bij het seizoen. Tot slot is het belangrijk dat u uw gazon regelmatig verticuteerd.

Paardenbloemen in het gazon

Onkruid verwijderen

Vaak is het voor de meeste gazons al te laat om onkruid in het gazon te voorkomen. Vanaf dat moment is het van belang dat u het onkruid zo snel mogelijk verwijderd. De manier van onkruid verwijderen is hierbij belangrijk. Bij het verkeerd verwijderen van onkruid in uw gazon kunnen er kale plekken ontstaan. Mocht er dus onkruid aanwezig zijn, dan kunt u dit het beste handmatig verwijderen of met behulp van een zogeheten onkruidsteker. Deze kunt u gewoon bij het plaatselijke tuincentrum of bouwmarkt kopen.

Bij het verwijderen is het belangrijk dat u het onkruid niet afsnijdt maar met de volledige wortels verwijderd. Zo kan het onkruid niet in uw gazon terug groeien. Het verwijderen van onkruid gaat gemakkelijker met een natte grasmat dan met een droge grasmat. U kunt dus wachten tot het geregend heeft met het verwijderen van onkruid, maar u kunt het gazon natuurlijk ook zelf besproeien.

Na het verwijderen van het onkruid uit uw gazon is het van belang dat u de resten op het gazon verwijderd, en niet enkel eruit. Zo kunnen zaden zich niet verspreiden, waardoor het weer op andere plekken in uw gazon terug zou groeien. Verwijder hierbij ook onkruid dat groeit aan de randen van uw gazon om eventuele verspreiding te voorkomen. Kale plekken die bij het verwijderen van gazon ontstaan kunt u uiteraard weer bij zaaien, of aanvullen met nieuwe graszoden.

Onkruid bestrijden

Blijft het verwijderde onkruid constant terug groeien in uw gazon? Dan kunt u ervoor kiezen om het onkruid te bestrijden. Dit kunt u doen middels een (biologisch) bestrijdingsmiddel of een specifieke gazonmest.

Belangrijk bij het bestrijden van onkruid in uw gazon is dat u, bij het gebruik van een biologisch bestrijdingsmiddel, dit doet tussen maart en september. Dat is namelijk de periode dat zowel het gazon als het onkruid hard groeit. Bij voorkeur maakt u hierbij gebruik van biologisch bestrijdingsmiddel, gezien het feit dat u daarmee het overige bodemleven niet aantast.

Belangrijk is dat u enkele dagen voor en na het toepassen van het biologische bestrijdingsmiddel uw gazon maait. Hiermee bereikt u het beste resultaat. Daarbij is het ook goed om rekening te houden met de weersomstandigheden. Bestrijd onkruid in uw gazon alleen als het minimaal 24 uur lang droog blijft, anders spoelt het bestrijdingsmiddel weg.

Voordat u echter start met het toepassen van bestrijdingsmiddelen op uw gazon is het goed om op de hoogte te zijn van de wettelijke gebruiksvoorschriften van deze bestrijdingsmiddelen. De overheid wil het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terugdringen. Daarom hebben ook bestrijdingsmiddelen een gebruiksvoorschrift.

Zo mag u onkruidbestrijdingsmiddelen niet gebruiken als u in een grondwaterbeschermingsgebied woont, omdat daar drinkwater wordt gewonnen. Weet u niet of u in een beschermingsgebied woont? Dan kan u hier een overzicht van beschermingsgebieden vinden. Daarnaast zijn er bestrijdingsmiddelen die u in een bepaalde periode van het jaar, bijvoorbeeld van 1 september t/m 1 maart niet mag gebruiken. Leest u daarom voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen altijd het gebruiksvoorschrift op de verpakking.

Gazon vervangen bij teveel onkruid

Is in een deel van uw gazon dusdanig onkruid aanwezig dat dit niet meer te bestrijden is? Of komt uw gazon er gehavend uit te zien na het verwijderen van het onkruid? Gelukkig kan u dat stuk gazon eenvoudig vervangen als u kiest voor het leggen van nieuwe graszoden. Als u uw oude gazon goed bij bemest, dan zullen de structuur en kleurverschillen van het oude en nieuwe gras nauwelijks opvallen.

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.