Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Gazon bemesten

gras bemesting

Op het juiste moment uw gazon bemesten

Uw gazon heeft voeding nodig. Ook na de aanleg. Onvoldoende bemesting veroorzaakt kale plekken, onkruid en mos. Bemest dus regelmatig tijdens het gazon onderhoud.

Wanneer gazon bemesten

Let u op de kleur en de groeisnelheid van het gazon. Kleurt het gras lichtgroen of geel? Of hoeft u het gras in het groeiseizoen (mei – augustus) minder dan 2 keer per week te maaien? Dan is het gazon dringend toe aan bemesting.

Wij raden u verder aan om uw gazon minimaal drie keer per jaar te bemesten met organische of langzaam werkende meststof.

Soorten gazon bemesting

Er zijn verschillende soorten bemesting voor uw gazon.


Aanlegbemesting
Met aanlegbemesting maakt uw gazon een goede start. Het zorgt ervoor dat de tere graszoden snel en diep wortelen, zonder kans op verbranding. Aanlegbemesting bestaat uit organische meststof. Organische meststof geeft tot 3 maanden na gebruik voedingstoffen af. Zo krijgen de net aangelegde graszoden geleidelijk voeding voor een langere periode.

De organische meststof zorgt ook voor een humuslaag. Hierdoor is er een betere inworteling en minder uitspoeling van de bodem. De kans op verbranding van graszoden neemt dan af.

Onderhoudsbemesting
Onderhoudsbemesting is er in 2 soorten: langzaam en snel werkende meststof (kunstmest). Kunstmest is weliswaar goedkoper en het werkt sneller. Toch raden wij u aan meestal langzaam werkende meststof te gebruiken.

Langzaam werkende meststof Snel werkende meststof (kunstmest)
minimaal 3 keer per jaar tussen maart t/m september strooien alleen gebruiken om een gazon snel op te laten knappen of om het gazon snel extra kracht te geven om een ziekte te overwinnen
zorgt voor een mooi dichte structuur van de graszoden. Geeft daarnaast een mooie donkergroene kleur zorgt voor snelle groei, maar niet voor dichtere graszoden
langzame werkingsduur: 3 tot 4 maanden korte werkingsduur: 5 tot 6 weken
relatief duur relatief goedkoop
geen risico op wortelverbranding kans op wortelverbranding
geen extra maaibeurten door groeispurt van het gras moet u vaker maaien
voedingsstoffen komen pas vrij als het gazon het nodig heeft lost op in water en spoelt daarom makkelijk weg

Gazonbemesting kopen voor ieder seizoen

In onze online Gazon Shop koopt u voordelig en eenvoudig, langwerkende gazonbemesting voor ieder seizoen.

Gazonbemesting voorjaar


Voorjaarsbemesting

 • Goed voor 100 m² gazon
 • Snel herstel van de winter
 • Langdurige werkingGazonbemesting zomer


Zomerbemesting

 • Goed voor 100 m² gazon
 • Minder maaien en sproeien
 • Organische meststofGazonbemesting najaar


Najaarsbemesting

 • Goed voor 100 m² gazon
 • Langwerkende mest
 • Sterk herfst én winter doorZure ondergrond, pH-waarde en kalk strooien


Alleen met gazon bemesting bent u er niet. Om goed te groeien, heeft uw gazon een optimale pH-waarde nodig. De optimale pH-waarde voor gras ligt tussen van 5,5 en 6,5. Een pH-waarde van 7 is neutraal, hoger is basisch en lager is zuur.

De pH-waarde van een gazon met zandondergrond is vaak goed. Maar met klei- of veenondergrond te zuur. Door kalk te strooien, wordt de ondergrond meer basisch (neutraler).

Na verloop van tijd wordt de ondergrond zuurder. Dit komt doordat grasmaaisel op het gazon blijft liggen of door regen wat zurig is. Wanneer de ondergrond te zuur is, werkt bemesting minder goed.

Let u wel op het met gebruik van kalk: te veel kalk is slechter voor uw gazon dan te weinig.

Stuk gazon vervangen?

Is een deel van uw gazon onherstelbaar beschadigd door slechte of onvoldoende bemesting? Gelukkig kunt dat stuk gazon vervangen door nieuwe graszoden te leggen. Als u uw oude gazon goed bij bemest, dan zullen de structuur en kleurverschillen van het oude en nieuwe gras nauwelijks opvallen.

Bij ons kunt u online direct vervangende graszoden kopen.

Reacties van bezoekers (6)

Pim Mol

Beste,, Voor het eerst dit jaar weer gemaaid met de zitmaaier, er stond aardig wat op. Maar lees bovenstaande info dat een beetje gras mag blijven liggen, inmiddels zijn het al hele hopen. Heb jij tips voor mij hoe ik deze het best er vanaf kan krijgen? Harken is geen doen is een aardig oppervlakte.
Bedankt alvast!
Groeten Pim Mol.

  admin

  Als afharken geen optie is kan er beter voor worden gekozen om in meerdere stappen terug te maaien naar de gewenste graslengte. Hierdoor zuig je meer gras van het gazon af.

theo

ben dik te vreden met jullie graszoden de zomer hite overleefd het is weer mooi groen

  admin

  Beste Theo,

  Wat fijn om te horen! Goed sproeien doet natuurlijk heel veel.

  Veel gras plezier.

merel

ik heb dus graszoden bij jullie gekocht en gelegd ik denk 4 maanden geleden. ik heb 2 kleine hondjes die in de vorige puinhoop die we tuin noemden, gewend waren te plassen, iets wat je niet snel af leert….nu op dit nieuwe gras geeft dit dode gele plekken. ik heb stenen gekocht die ik in hun drinkwater doe zodat die minerale afgebroken zouden worden in hub urine. maar ik zie nu, na bijna 2 maanden niet veel verschil….ik laat ze regelmatig uit maar toch doen ze, uit gewoonte, af en toe nog een plas op het gras…..is er nog iets anders aan te doen?

  admin

  Beste Merel,

  Het blijft een lastig probleem. De dog rocks die u bedoeld zouden het beste werken bij eiwit arme dieet. Afleren is het beste maar ook vrij lastig. Teefjes doen de behoefte vaak op dezelfde plek terwijl een reu het op meer plekken doet. Wanneer u het gazon goed bewatert houdt zal de urine minder invloed hebben. Veel succes.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.