Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Gras maaien

gras maaien

Tips voor een korte, frisse grasmat

Gras maaien is het meest voorkomende gazon onderhoud. Lageman Graszoden geeft u graag enkele tips over gras maaien:

Wanneer gras maaien

Hoe vaak moet ik het gras maaien? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te onthouden. Als het gras na een maaibeurt 3 cm lang is, dan maait u het weer wanneer het 6 cm is. Na de maaibeurt 4 cm lang, dan maaien bij 8 cm. U kunt gras maaien tussen de maanden april en november. Bij extreem heet weer (+30℃) wacht u met maaien, anders verbrandt het gras.

gras-maaienTijdens het groeiseizoen maait u het gras ongeveer 1 keer per 5 dagen voor het beste resultaat. Door regelmatig het gras te maaien, behoudt u een mooi gesloten grasmat.

Ook hebben onkruid en mos zo minder kans te groeien.

Sommige grassoorten groeien goed als ze kort zijn. Anderen juist als ze lang zijn. Laat u het gras lang groeien en maait u het daarna kort af, dan gaat het grasmengsel kapot. Zo verdwijnen er enkele grassoorten uit het gazon. Hierdoor ontstaan er open plekken. Deze open plekken zijn aantrekkelijk voor onkruid en mos.

Is het gras erg lang, maai het dan in 2 keer. Eerst tot halverwege de gewenste hoogte, daarna de rest.

Messen grasmaaier

Stel uw gramaaier af op 3 tot 4,5 cm maaihoogte. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn. Botte messen maaien het gras niet, maar trekken het kapot. Hierdoor drogen de uiteinden van de grassprieten sneller uit. Dit geeft een gele gloed over uw gazon.

Pas gelegde graszoden maaien

Als graszoden pas zijn aangelegd, mag u ze meteen maaien.

Gras laten liggen na maaien

Gemaaid gras, ook wel grasmaaisel genoemd, is voeding voor uw gazon. Daarom kunt u kort grasmaaisel laten liggen na een maaibeurt. Let wel: laat alleen kort grasmaaisel liggen, maar verwijder grashopen en takken.

Stuk gazon vervangen?

Is een deel van uw gazon onherstelbaar beschadigd door slecht of onvoldoende maaien? Gelukkig kunt dat stuk gazon vervangen door nieuwe graszoden te leggen. Als u uw oude gazon goed bij bemest, dan zullen de structuur en kleurverschillen van het oude en nieuwe gras nauwelijks opvallen.

Bij ons kunt u online direct vervangende graszoden kopen.

Nog geen reacties

Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.