Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Kalk voor gazon

kalk voor gazon

Een frisgroene en gezonde grasmat kenmerkt zich door het feit dat er geen andere planten groeien dan gras. Hoewel iedereen met een gazon een situatie als deze nastreeft moeten we helaas erkennen dat een frisgroen egaal gazon zelden voorkomt. Wat men vaak vergeet is het onderhouden van gazon, en dan met name door het gebruik van kalk voor het gazon om onkruid en mossen preventief te verwijderen. Waarom het strooien van kalk voor uw gazon zo belangrijk is, leest u hieronder!

Waarom kalk voor uw gazon gebruiken?

Een van de meest voorkomende oorzaken dat een gazon er niet fris en gezond uitziet is het soort ondergrond. Vaak is het namelijk zo dat de ondergrond van uw gazon van nature zuur is. Dit kenmerkt zich middels een lage pH waarde, wat we vaak terugzien bij zand- en kleigronden. Op een ondergrond als deze krijgen verschillende mossen de gelegenheid om te groeien, waardoor het gras wordt verdrongen.

kalk voor uw gazon

Mos groeit goed in schaduw en vocht, wat betekent dat gazons in de schaduw van bomen meer kansen hebben om te groeien. Om mossen en ander onkruid te bestrijden is het daarom belangrijk om kalk op het gazon te strooien. Kalk voor gazon verhoogt de zuurgraad waardoor de zuring in de ondergrond vermindert, en hier geen mos of ander onkruid op groeit. Kalk strooien op heeft dus een preventieve werking. Dit betekent dat als u het gazon regelmatig kalkt, de zuurgraad van de grond zal blijven afnemen.

Hoe vaak strooien?

Om de zuurgraad van uw ondergrond te verlagen raden wij u aan om uw gazon minstens één keer per jaar te bestrooien met kalk om verdere groei van mossen te voorkomen. Let er hierbij goed op dat u kalk en mest niet tegelijkertijd op uw gazon strooit. Gelijkmatig gebruik vermindert namelijk het effect van mest op uw gazon. Zorg er daarom voor dat er minstens 6 tot 8 weken zitten tussen het strooien van kalk en bemesting van uw gazon.

Wanneer kalk op gazon strooien?

De meest effectieve periode om uw gazon te bestrooien zijn de wintermaanden. De kalk op uw gazon zorgt er namelijk voor dat de sneeuw of ijzel op uw gazon smelt. Hierdoor zal het vrijgekomen vocht makkelijk door de bodem worden opgenomen. Dit vocht bevat de gestrooide kalk, waardoor dit beter de bodem instroomt. Mocht u eventuele mossen of ander onkruid op uw gazon op een ander moment dan in de winter willen aanpakken dan is dit uiteraard gewoon mogelijk. U zult deze dan eerst moeten verwijderen. Vervolgens zult u kalk toe moeten voegen aan de bodem om vervolgens nieuw gras in te zaaien. Ook kan het zo zijn dat u een compleet nieuw gazon aan wilt leggen, bijvoorbeeld op basis van graszoden. Dan kunt u het beste eerst een bodemtest doen en de zuurgraad meten. Zo weet u direct of u eerst de bodem moet verbeteren voordat u een nieuwe grasmat aan gaat leggen. Het is namelijk beter om dit op tijd te doen zodat u na het leggen of inzaaien van de nieuwe grasmat deze direct de juiste voeding kunt geven om te groeien.

Hoe kalk op gazon strooien?

Het strooien van kalk op uw gazon kan op twee manieren. De eerste manier is kalk strooien met de hand. Dit raden wij voornamelijk aan als u een relatief klein gazon heeft. Het is hierbij namelijk belangrijk dat de kalk gelijkmatig over het gazon wordt verspreid; iets wat een uitdaging kan zijn als u over een groot gazon bezit. Mocht u het niet zien zitten om dit met de hand te doen, dan kunt u altijd gebruik maken van een handstrooier of een handstrooiwagen.

De juiste hoeveelheid kalk

De exacte hoeveelheid kalk die u nodig heeft voor uw gazon is goed in te schatten. U kunt hierbij uitgaan van 1 tot 1,5 kilo kalk per 10m². Om overal de juiste hoeveelheid kalk te strooien is het aan te raden om de hoeveelheid kalk af te wegen. Vervolgens kunt u dit gelijkmatig over het gazon te verspreiden. Zoals eerder besproken wordt kalk eenvoudiger door de boden opgenomen als de bodem vochtig is. Daarom raden wij aan om het gazon te sproeien, zodat de bodem de kalk direct opneemt. Mocht u kalk overhouden dan is het aan te raden om deze vacuüm te verpakken. Hierdoor blijft de kwaliteit van de kalk voor uw gazon gewaarborgd en kunt u het op een later moment weer gebruiken om uw gazon zo gezond mogelijk te houden!

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.