Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Slim het gazon besproeien

gazon-besproeien

Vaak weg van huis? Groot gazon, maar weinig tijd? Besparen op water én op tijd? Maar er moet wel gesproeid worden. Brandende zon en schrale wind maken van je gazon anders al snel een schraal grasveldje. Automatisch sproeien biedt uitkomst.

Zeker in de zomermaanden heeft een tuin vaak extra water nodig. Een gazon dat goed bewaterd wordt, is groener, gezonder en ziet er mooier uit. Doen dus, maar hoe?

Sproeien met zwenk- of cirkelsproeier

Sproeien met een losse tuinslang en sproeikop kan natuurlijk, een zwenk- of cirkelsproeier koopt u al voor een paar tientjes. Of u gebruikt een ouderwetse maar milieuvriendelijke regenton met opgevangen regenwater voor het bewateren van de grasmat.

Automatische besproeiing

Maar het kan ook efficiënter, milieuvriendelijker en makkelijker met automatische besproeiing. Automatische besproeiing wil zeggen dat er door middel van een sproeisysteem automatisch gesproeid wordt.

Gemak

Dat scheelt veel in tijd en is makkelijker, want je hoeft niet meer handmatig met een tuinslang de tuin te sproeien, maar met een druk op de knop (of kraan) gaat het automatisch en kunt u iets anders gaan doen. Kan tegenwoordig ook al via een app op je telefoon of automatisch met sensoren die meten of het gazon te droog is.

Sproeien op gezette tijden

Er zijn simpele en heel geavanceerde sproeisystemen te koop. Zo is het zelfs mogelijk op van tevoren ingestelde tijden te sproeien door een computer of timer aan het sproeisysteem te koppelen. Handig als je vaak van huis bent of tijdens de vakantie.

Ecologisch verantwoorde sproeisystemen

Ook zijn er ecologisch verantwoorde systemen te koop waarbij gebruik wordt gemaakt van regenwater of zonne-energie.

Aanleg bewateringssysteem

De aanleg van zo’n bewateringssysteem kunt u zelf doen of laten doen door een tuinier of hovenier. Bijvoorbeeld boven de grond met verplaatsbare sproeiers of net onder de grond waarbij er geultjes gegraven worden voor de waterleidingen die het water naar het gazon transporteren. Leidingen kunnen ook door de grond getrokken worden waardoor je bijna tot geen schade hebt aan het gazon.

Onzichtbare sproeiers

Ook sproeiers kunnen onzichtbaar – want verzonken in het gras – worden weggewerkt wanneer ze niet in gebruik zijn.

Voor aanleg gazon

Het is aan te raden om na te denken over een mogelijk sproeisysteem voordat u begint met de aanleg van uw gazon.

Heeft u goede ervaringen met een bepaald sproeisysteem? We vinden het leuk als u uw ervaringen met ons wilt delen!

Reacties van bezoekers (1)

Ilasha

Zoals hiervoor besproken is regelmatig maaien belangrijk om een mooi gazon te krijgen. Maar ook de manier waarop u maait is van belang. Grassprieten worden tijdens het maaien 1 kant op geduwd. Wanneer u altijd dezelfde kant op maait, zal het gras op den duur echt plat gaan liggen. Het is daarom goed om elke keer dat u het gras maait een andere richting op te maaien. Bij grotere gazons kunt u een ander patroon toepassen.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.