Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Emelten en engerlingen bestrijden

emelten en engerlingen bestrijden

Misschien heeft u ze wel eens in de tuin gezien: van die dikke witte of grijze larven in perk of gazon. Tien tegen een dat het emelten of engerlingen waren. Liever heeft u ze niet in uw tuin, want deze beestjes zijn ware gazonvernielers. Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten. Voornamelijk door het verschil in pootjes zijn de beestjes uit elkaar te houden. Emelten en engerlingen wilt u graag bestrijden om te voorkomen dat uw gazon volledig wordt vernield. Wat emelten en engerlingen precies zijn, en hoe u deze kunt bestrijden, leest u hier in dit blog.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmugsoort Tipula. Dit is de meest voorkomende langpootmug in de Benelux. De Tipula langpootmug legt haar eitjes in augustus en september in bij voorkeur lang gras. Per keer zijn dit tussen de 200 tot 400 eitjes. Direct na het uitkomen van de eitjes zullen de emelten zich tegoed doen aan uw graszoden. U herkend emelten aan de donkergrijze en zwarte lichaamskleur. De emelten hebben een soort van leerachtige huid, en kunnen zo’n 5 tot 6 centimeter lang worden. In tegenstelling tot engerlingen, die over een donkerbruine kop beschikken, is het bij emelten moeilijk te constateren wat de voor- en achterkant is. Dit komt door het feit dat emelten niet over duidelijke kop beschikken, waardoor het net lijkt alsof deze ontbreekt. Uiteraard kunt u de voorkant herkennen aan de richting die de emelten opkruipen. 

emelten bestrijden

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn larven van kevers zoals de meikever, junikever en rozenkever en zijn vooral actief tussen juli en september. U herkent engerlingen als een dikke larve met een witte, grijze of geelwitte kleur. Engerlingen kenmerken zich door hun bruinoranje kop. Hiermee onderscheiden ze zich dus van emelten, die moeilijk te herkennen zijn gezien een duidelijke kop ontbreekt. Engerlingen hebben altijd een lichaam in de vorm van een C. Daarnaast kunnen ze max 4 tot 5 centimeter worden, waardoor ze iets kleiner zijn dan emelten. De huidstructuur van engerlingen kunt u het beste vergelijken met die van een rups. 

Engerlingen zijn niet alleen verzot op de wortels van gras, maar vreten ook aan andere planten en bomen. Door de aangevreten graswortels en de dode planten- en boomresten kan uw grasmat geel kleuren, en later zelfs los gaan liggen. 

engerlingen bestrijden met aaltjes

Signaleer larven in uw gazon

Vogels en mollen zijn dol op de dikke larven. Zijn er ineens veel vogels aan het pikken in het gras, heeft uw grasmat een aantal gelige plekken of ligt een grasmat los? Dan is het goed mogelijk dat er larven zijn. Overigens zitten in bijna ieder gazon wel larven, het wordt pas een probleem als het er heel veel zijn. Tot slot kunt u de aanwezigheid van larven herkennen aan de aanwezigheid van veel kevers en langpootmuggen. In de maanden mei en juni worden de meeste eitjes gelegd door de kevers en langpootmuggen. Ziet u dus veel van deze insecten op uw grasmatten, dan is dat een voorbode voor engerlingen en emelten in de maanden erna. 

Een engerling die zich boven de grond laat zien.

Engerlingen en emelten voorkomen

Het voorkomen van emelten en engerlingen is niet echt mogelijk. Uiteraard is het wel mogelijk om de aanwezigheid zoveel mogelijk te beperken. Om dit te doen moet u uw gazon zo goed mogelijk onderhouden. Hierdoor krijgen de emelten en engerlingen minder kans op het gazon te vernielen.

Om engerlingen en emelten zoveel mogelijk te voorkomen moet u ten eerst de bodem altijd vochtig houden. Sproei dus regelmatig de bodem met een tuinslang of sproeier. Daarnaast is het belangrijk dat u het gras goed kort houdt. Doe dit vooral in de maanden mei t/m september; de maanden waarin de emelten en engerlingen als larven uit de eitjes komen. Dit betekent dus dat u het gazon regelmatig moet maaien met een grasmaaier. Ook is het belangrijk dat u de graszoden vrij van onkruid houdt. Emelten en Engerlingen zijn hier namelijk gek op, waardoor ze zich goed te kost zullen doen. Veel onkruid betekent dus meer voeding, dus meer emelten en engerlingen in uw gazon. 

Engerlingen en emelten biologisch bestrijden

U kunt zowel de emelten als de engerling goed, snel en natuurvriendelijk bestrijden met aaltjes. De aaltjes worden ‘in klei’ verkocht bij tuincentra en maakt u aan met wat water. Dit is een van de meest voorkomende methodes voor het biologisch bestrijden van emelten en engerlingen.

Het bestrijden van engerlingen en emelten met aaltjes werkt als volgt. Op de plekken die zijn aangedaan door de emelten en engerlingen zet u de aaltjes uit. Aaltjes zijn microwormen die van nature ook voor komen in het bodemleven, dus zullen zich hier ook direct naar gedragen. Dit betekent dat de aaltjes direct op zoek gaan naar een bron van voedsel om te overleven. Aaltjes gaan t werk als een soort parasiet. Zodra ze een bron van leven hebben gevonden zullen ze deze binnendringen en zich ermee voeden. Engerlingen en emelten zijn hierbij voedselbronnen waar de aaltjes zich graag te goed aan doen. Op het moment dat de emelten en engerlingen dood gaan zullen de aaltjes opzoek gaan naar een nieuwe bron van voedsel. Op deze manier zullen ze uw gazon stapsgewijs ontdoen van de emelten en engerlingen.

Wat ook goed om te weten is dat aaltjes niet schadelijk zijn voor ander bodemleven of huisdieren. Daarnaast is de beschreven methode een volledig biologische methode van bestrijding. De bodemkwaliteit van uw gazon neemt hierdoor zelfs toe. De emelten en engerlingen zullen worden opgenomen in de bodem, waardoor uw graszoden de vrijgekomen voedingsstoffen kunnen gebruiken om te herstellen én te groeien.

Engerlingen en emelten bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Naast het uitzetten van aaltjes om de emelten en engerlingen te bestrijden kunt u uiteraard ook kiezen voor
een bestrijdingsmiddel. In onze GazonShop kunt u eenvoudig verschillende bestrijdingsmiddelen bestellen, maar óók onderhoudsproducten voor uw gehele gazon. 

gele plekken gazon

Herstellen grasmat

Tegen de tijd dat u erachter komt dat er emelten en engerlingen aanwezig zijn op uw gazon is er vaak al veel schade aangericht. De enige manier om de grasmat te herstellen is door de kaalgevreten plekken gras weer bij te zaaien, of door nieuwe graszoden te kopen. Wilt u na het bestrijden van de engerlingen en emelten uw gazon bijzaaien? Dan kunt u terecht in onze GazonShop waar verschillende producten voor het bijzaaien van gras worden aangeboden. Wilt u echter liever nieuwe graszoden leggen omdat middels zaaien de schade niet meer te herstellen is? Bij ons kunt u online nieuwe graszoden kopen, en deze thuis afgeleverd krijgen. Haalt u uw verse graszoden liever zelf op? Bij Graszodengelegd kunt u deze ook op afspraak komen afhalen.

Reacties van bezoekers (5)

Lieneke de Koning

Ik heb vorige week graszoden laten leggen maar die hovenmier zegt dat het gras wel kan verbranden en dat isd beslist niet overdag mag sproeien. Hoe zit dat nu? Weer tegenstrijdige berichten. Om moedeloos van te worden.

    admin

    Gras en graszoden kunnen prima gesproeid worden in de volle zon. Gras zal niet verbranden door het water. Bij sommige planten is dit risico wel aanwezig. Wanneer op groot blad waterdruppels blijven liggen dan werkt dat als een vergrootglas en kan het blad verbranden.

Ralph

Bedankt voor deze informatie!

Sjoerd Noort

Beste,
Wij hebben in onze grasmat erg veel last van mieren die net als een mol torentjes grond omhoogwerken waardoor de grasmat erg ongelijk wordt. Enig idee hoe dit te bestrijden is? Bvd

    admin

    Dat is een goede vraag en misschien wel te omvangrijk om hier kort te beantwoorden. Er zijn verschillende stappen die u kan nemen. In de eerste plaats dient u goed te kijken of u voeding van de mier kan wegnemen en de omgeving voor de mier zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dit doet u door het gazon kort te houden, planten goed te verzorgen, dode en zieke planten te verwijderen en geen afval te laten slingeren.
    Bestrijden kan natuurlijk en chemisch. natuurlijk is bijvoorbeeld soda mengen met poedersuiker. De mieren nemen het mee naar het nest maar kunnen niet tegen het zout en zullen sterven. Dit is een redelijk vriendelijke manier voor de eigen omgeving met kinderen en huisdieren. Chemisch kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld een mierpoeder. Nadeel hiervan is alleen dat dit vaak niet tot in het nest komt.

Plaats ook een reactie:



Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.