Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Mos bestrijden in het gazon

mos bestrijden

Last van mos in het gazon? Mos ontstaat vaak op donkere, vochtige plekken en zorgt ervoor dat gras niet meer goed groeit. En een grasmat vol mos oogt ook niet erg fraai. Maar hoe bestrijdt u mos op een effectieve en milieuvriendelijke manier? Met dit driestappenplan pakt u het grondig aan.

Een mooie gelijkmatige en groene grasmat is de wens van iedere tuinbezitter. Toch wordt een gazon vaak ontsierd door hardnekkig mos dat tussen het gras groeit.

Vochtige bodem

Mos is meestal een indicatie dat de bodem te vochtig is. Vaak groeit mos juist op die plekken in de tuin waar het vochtig en donker is en waar bijvoorbeeld veel hoge bomen staan die zorgen voor schaduw. Mos groeit ook graag op zure (zand-)gronden. De aanwezigheid van mos hangt dus nauw samen met bodemleven en vochthuishouding.

Mos bestrijden STAP 1: Verticuteren

Eerste stap in de bestrijding van mos is het verwijderen. Dat doe je door het gazon te verticuteren. Een secuur maar dankbaar werkje. Je haalt niet alleen het mos weg, maar ook oude grasresten, bladeren en onkruid waardoor er meer zuurstof bij de wortels kan komen.

In voor- en najaar

Uw grasmat krijgt letterlijk lucht en ook de bodem wordt losser en krijgt meer lucht. Bij schaduwrijke tuinen – en dus veel mos – loont het om zowel in het voorjaar als in het najaar te verticuteren.

Grasmat en bodem

De grasmat en de bodem zijn na het verticuteren lekker los. Dat betekent dat zuurstof en voedingsstoffen nu makkelijk bij de graswortels kunnen komen. En groeit gras goed, dan heeft mos minder kans om de kop op te steken. Vooral verticuteren in het najaar is een goede periode omdat de grond dan nog relatief warm is en graszaad sneller ontkiemt.

Mos bestrijden STAP 2: Zuurgraad bodem controleren

Is de bodem te zuur, dan neemt het gras onvoldoende voedingsstoffen op. Zo zijn kleigronden vaak wat zuurder. U kunt de zuurgraad heel makkelijk zelf controleren met een bodemtest om de pH-waarde te meten.

Optimale pH-waarde

Om goed te groeien, heeft uw gazon een optimale pH-waarde nodig. Voor gras ligt die tussen 5,5 en 6,5. Een pH-waarde van 7 is neutraal, hoger is basisch en lager is zuur. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking en bedenk dat teveel kalk slechter is dan te weinig.

Mos bestrijden STAP 3: Gazon verrijken

Daarna is het tijd om het gazon te verrijken met meststof. Aan te raden is organische mest te gebruiken en geen kunstmest. Organische mest is namelijk langzaamwerkend. Zo heeft het gras geen kans op verbranding en krijgt het gazon de voedingsstoffen gedoseerd over een langere periode. goede bodemstructuur en voldoende voedingsstoffen zijn essentieel om mos zoveel mogelijk uit uw gazon te houden. Dat betekent in het najaar een bemesting met extra kalium en rond januari of februari kalk strooien.

Tip: tegelijkertijd mos bestrijden én bemesten

In onze GazonShop koopt u eenvoudig online mosbestrijding met meststof. Zo heeft u 2 producten voor de prijs van 1.

Reacties van bezoekers (1)

Ilasha

Zoals hiervoor besproken is regelmatig maaien belangrijk om een mooi gazon te krijgen. Maar ook de manier waarop u maait is van belang. Grassprieten worden tijdens het maaien 1 kant op geduwd. Wanneer u altijd dezelfde kant op maait, zal het gras op den duur echt plat gaan liggen. Het is daarom goed om elke keer dat u het gras maait een andere richting op te maaien. Bij grotere gazons kunt u een ander patroon toepassen.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.