Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Gras beter maaien of mulchen?

Maaimachines

Grasmaaien is met stip het meest voorkomende onderhoudsklusje in de tuin. In het groeiseizoen maait u gemiddeld iedere week wel één of twee keer. Maar wist u dat u gras ook kan mulchen? Alles op een rij over maaien of mulchen.

Natuurlijk kunt u lekker aan de slag met uw vertrouwde grasmaaier. U verzamelt het grasmaaisel en voert het later af. Maar grasmaaien betekent ook veel tuinafval, volle gft-containers en extra ritjes naar het milieupark.

Composthoop

Alternatief is om van het grasmaaisel en ander tuinafval een composthoop te maken die u later weer hergebruikt. Echter, om uw tuin te bemesten biedt alleen grasmaaisel als compost te weinig en eentonige voeding.

Mulchen, wat is dat?

Door het gras te mulchen, wordt het tuinafval beperkt en heeft u meteen goede, en goedkope, gazonmest. Hoe dat werkt? Een mulchmaaier versnippert het gras tot hele kleine stukjes en blaast de grassnippers weer tussen het gras waar ze goed werk doen.

Goed mulchen, hoe gaat dat?

Om gras goed te kunnen mulchen, mag het niet te lang zijn, maximaal circa 8 a 9 centimeter. Bovendien kan het alleen op droog gras.

Maaien en bemesten ineen

De grassnippers dienen als een soort kleine mestcontainertjes boordevol voedingsstoffen voor het gras. Bovendien bevatten ze veel vocht en dat beschermt de ondergrond tegen droogte, zeker in de zomer.

Buffer tegen zon en wind

Doordat de kleine grassnippers tussen het gras liggen, vormen ze een buffer tegen zon en wind, en dus tegen uitdroging.

Voordelen mulchmaaien

Het voordeel van mulchen is dat het sneller gaat dan grasmaaien, u hoeft namelijk geen gras meer af te voeren. Ook hoeft u minder te bemesten en dat scheelt in tijd en kosten. Eventuele extra ritjes naar het milieupark zijn ook verleden tijd.

Nadelen mulchen

Bij het mulchen blijft het maaisel op het gras liggen. Meteen voetballen na het maaien betekent vastgeplakte grasresten aan schoenen en bal. Ook wordt onkruid versnippert waardoor het zich sneller kan verspreiden door de tuin. Ander nadeel is dat er eerder een viltlaagje in het gazon komt dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.

Aanschaf mulchmaaier

De gemiddelde aanschafprijs van een mulchmaaier ligt iets hoger dan van een gewone grasmaaier. Tegenwoordig echter zit op bijna alle motormaaiers een functie om te mulchen. Dus geen extra kosten en geen extra machine in de garage.

Reacties van bezoekers (5)

Lieneke de Koning

Ik heb vorige week graszoden laten leggen maar die hovenmier zegt dat het gras wel kan verbranden en dat isd beslist niet overdag mag sproeien. Hoe zit dat nu? Weer tegenstrijdige berichten. Om moedeloos van te worden.

    admin

    Gras en graszoden kunnen prima gesproeid worden in de volle zon. Gras zal niet verbranden door het water. Bij sommige planten is dit risico wel aanwezig. Wanneer op groot blad waterdruppels blijven liggen dan werkt dat als een vergrootglas en kan het blad verbranden.

Ralph

Bedankt voor deze informatie!

Sjoerd Noort

Beste,
Wij hebben in onze grasmat erg veel last van mieren die net als een mol torentjes grond omhoogwerken waardoor de grasmat erg ongelijk wordt. Enig idee hoe dit te bestrijden is? Bvd

    admin

    Dat is een goede vraag en misschien wel te omvangrijk om hier kort te beantwoorden. Er zijn verschillende stappen die u kan nemen. In de eerste plaats dient u goed te kijken of u voeding van de mier kan wegnemen en de omgeving voor de mier zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dit doet u door het gazon kort te houden, planten goed te verzorgen, dode en zieke planten te verwijderen en geen afval te laten slingeren.
    Bestrijden kan natuurlijk en chemisch. natuurlijk is bijvoorbeeld soda mengen met poedersuiker. De mieren nemen het mee naar het nest maar kunnen niet tegen het zout en zullen sterven. Dit is een redelijk vriendelijke manier voor de eigen omgeving met kinderen en huisdieren. Chemisch kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld een mierpoeder. Nadeel hiervan is alleen dat dit vaak niet tot in het nest komt.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.