Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Gazononderhoud

Onderhoud van de randen van het gazon

Randen van het gazon onderhouden

Om een grasmat een mooi aangezicht te geven is het niet alleen zaak het oppervlak er goed uit te laten zien, maar wilt u ook de randen een mooie afwerking geven. Voor die mooie afwerking moeten twee dingen gebeuren. De randen moeten namelijk recht blijven en het gras moet op de randen met special gereedschap worden gemaaid. Met een gewone maaier komt u immers niet goed bij deze randen.

Afsteken van de gazonkanten

Het afsteken van de kanten wordt meestal eens per jaar gedaan, namelijk na de eerste maaibeurt in het voorjaar. Gebruik voor het afsteken een halvemaanvormige kantensteker of een scherpe spade. Om een rechte lijn te krijgen is gebruik van een lange (ten minste 2 meter), stevige plank erg handig. Bij grotere lengtes kunt u ook een strak gespannen touw gebruiken. Steek de kanten van het gazon nooit rechtstandig af, maar altijd onder een kleine hoek. Zo krijgt de grasrand een heel klein hellinkje.

Het gazon opsluiten

Als de graskanten snel afbrokkelen of bij zware betreding afbreken, is het veel handiger om de grasmat af te bakenen. Dat kan bijvoorbeeld met een stenen rand of speciale opsluitstroken van metaal. Plastic randstroken gaan snel kapot en staan bovendien niet erg fraai. Metalen stroken krijgen met verloop van tijd een natuurlijke roestkleur en passen veel beter in de tuin. Daarbij hebben de metalen opsluitstroken het voordeel dat ze de verspreiding van kruipende grassoorten in de borders tegengaan. De randen moeten zorgvuldig worden ingestoken en zo diep dat de bovenrand onder het niveau van de messen van de maaimachine ligt.

Maaien en knippen

Naast de gewone grasmaaier voor het grote oppervlak zijn er diverse soorten gereedschap om gazonkanten te maaien: grasscharen en kantenmaaiers, kantelbare trimmers, accuscharen en speciale kantensnijders met een wiel. Vooral de laatste werkt erg handig.

Handscharen

Handscharen zijn het eenvoudigst. Er zijn lichtgewicht modellen met een veer, die met één hand bediend kunnen worden. Sommige typen hebben verstelbare bladen om horizontaal en verticaal te kunnen knippen. Er zijn ook modellen verkrijgbaar die werken op een accu. Nog mooier zijn handscharen met een lange steel van zo’n anderhalve meter lang, die bukken of knielen overbodig maken. Of kleine cirkelmaaiertjes, die op wielen of glijders lopen en een elektromotor hebben. Het grootste nadeel van handscharen is dat het moeilijk is om een nette snede te maken en dat het lang duurt om zelfs kleine stukjes te knippen.

Kantenmaaiers

Kantenmaaiers kunnen met de hand of met een motor worden aangedreven. De hand-maaiers maaien vaak met een schijf met scherpe tanden, die roteren tegen een vast mes. Daarmee snijden ze uitstekend gras af als u ze langs de kant van het gazon duwt. Elektrische- of accumaaiers hebben een verticaal vast blad met twee snijkanten, die snel roteren onder een beschermkap. Deze werken het beste op stevige grond.

Trimmers nylondraad

Trimmers met nylondraad worden meestal aangedreven door een motor die op een accu of het lichtnet werkt. Er zijn ook trimmers met een benzinemotor, maar die zijn meer gericht op professioneel gebruik.

Het gras wordt afgesneden door een stukje nylondraad dat onder de beschermkap uitsteekt en met grote snelheid ronddraait. Deze draad bevindt zich op een spoel in de trimmer en kan, op het moment dat het uitstekende deel afbreekt, van de spoel gerold worden. De draad kan snel slijten als hij vaak in contact komt met obstakels als muren, bomen of stenen gazonranden. De machine kan sterk aan slijtage onderhevig zijn als deze wordt gebruikt voor het maaien van grotere oppervlakken of ruw/dicht gras.

Hoewel zich boven het draad een beschermkap bevindt is het aan te raden altijd oogbescherming te dragen bij het werken met deze gereedschappen. Nylondraad maaiers maaien snel en voldoen goed als het gras niet te zwaar is.
Als de draad met moeite door de gras massa heen slaat, kan het gras rafelig worden afgehakt, wat slecht is voor het gazon.

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.