Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Welke maaimachine heeft u nodig?

Maaimachines

Als eigenaar van een gazon weet u waarschijnlijk als geen ander hoe belangrijk het is om uw gazon regelmatig te maaien. Echter zijn er veel verschillende maaimachines op de markt, dus hoe weet u nu dat u de juiste keuze maakt, en hoe gaan deze machines eigenlijk te werk? Alles hierover leest u in dit blog!

Hoe werkt een maaimachine?

Maaimachines maaien uw graszoden volgens een van twee verschillende methodes. De eerste methode is de graszoden te vangen tussen een vast en een bewegend maaiblad. Maaiers die deze methode volgen heten messenkooimaaiers. De andere methode bestaat uit een blad dat evenwijdig aan het gazon draait en maait. Dergelijke maaimachines worden cirkelmaaiers genoemd. Moderne cirkelmaaiers maaien netjes en hebben het voordeel dat ze graszoden van elke hoogte kunnen maaien. Cirkelmaaiers kunnen ook als mulchmaaier zijn uitgevoerd of met een speciale messenset daarvoor worden omgebouwd. Welke voor- en nadelen deze maaimachines hebben, welke er nog meer zijn en wat voor u de beste keuze is leest u hieronder.

Messenkooimaaiers

Messenkooimaaiers hebben een aantal smalle, spiraalvormige messenbladen die om een centrale as zitten. Als de messen draaien, wordt het gras gevangen tussen de roterende messen en de vaste onderkant en als door een schaar afgesneden. Hoe fijn de graszoden worden gemaaid, hangt af van het aantal messen in de kooi en de overbrenging. Het aantal messen varieert van 3 tot 12, afhankelijk van de afmetingen en het type van de machine. Hierbij geldt; hoe groter het aantal messen, des te meer sneden per meter. Zo geeft een machine met vier messen 30-40 sneden per meter, terwijl twaalf messen 140- 150 sneden per meter geven. 

Het is daarnaast van belang messenkooimaaiers periodiek te controleren om er zeker van te zijn dat de messen op de juiste wijze tegenover de onderbalk of het ondermes zijn gesteld. 

U kunt dit controleren door een stukje papier tussen de messen en de vaste onderbalk te houden. Draai dan de cilinder met de hand. Wanneer de messen goed zijn afgesteld zal het papier overal langs het mes glad worden doorgesneden. Als dat niet gebeurt, moet u of de messenkooi of de onderbalk opnieuw afstellen.

Handmaaiers

In tegenstelling tot messenkooimaaiers hebben handmaaiers meestal een snijkooi van 30-35 cm breed. De eenvoudigste en goedkoopste hebben wielen opzij en geen voorrol. Deze modellen zijn goed voor het maaien van nieuwe gazons en lang gras en om kruipend onkruid en kweek te bestrijden. Echter hebben deze handmaaiers ook een aantal nadelen. Zo kunnen de wielen in het gazon zakken als de grasmatten nat zijn. 

gras maaien

Daarnaast is het moeilijk de rand van het gazon te maaien en het gras dicht langs obstakels te maaien als er vooraan een opvangbak zit. Er zijn ook handmaaiers met de opvangbak achter aan te krijgen, maar die zijn moeilijk om mee te manoeuvreren en de bak vangt niet zoveel gras op als de bak vooraan. Er zijn ook handmaaiers in de handel, waarvan de messenkooi wordt aangedreven door een grote, achterop gemonteerde roller. Deze geven een mooi streeppatroon met wisselende vleug. Omdat het machinegewicht over de hele lengte van de roller is verdeeld, kunt u ermee tot de rand van het gazon maaien. 

Maaimachines met benzinemotor

Maaimachines met benzinemotor zijn zwaarder dan de handmachines, maar het maaien gaat veel gemakkelijker. Voor grotere gazons heeft u echt wel een motormaaier nodig. De breedte van deze maaiers loopt van 25-90 cm en u kunt de grotere machines ook met een zitplaats krijgen (zitmaaier). Er verschijnen steeds meer modieuze zitmaaiers, zelfs met zeer sportieve uitstraling, die het werk plezierig houden. 

Elektrische maaimachines

Elektrische grasmaaiers hebben krachtige elektromotoren en zijn meestal klein van stuk. Bij sommige elektrische maaimachines drijft de motor zowel de wielen als de messen aan. Bij andere alleen de wielen. Zij hebben meestal een kooibreedte van 30-35 cm. Deze machines zijn licht in het gebruik, maar vragen een goed bereikbaar geaard stopcontact. Let erop dat de kabel lang genoeg moet zijn om alle hoeken te bereiken. Het is daarnaast van belang een goed maaipatroon te ontwikkelen, omdat u dan de kabel niet zo vaak hoeft te verleggen. Zet altijd de motor stil en trek de kabel uit het stopcontact voor u de messen schoonmaakt of bijstelt. Deze laatste punten gelden uiteraard ook voor cirkelmaaiers. 

Elektrische cirkelmaaiers en accumaaiers

Deze maaimachines werken motorisch (niet wat het maaisysteem betreft) volgens dezelfde principes als de elektrische messenkooimaaiers. Deze hebben daarnaast dezelfde voor- en nadelen. Er zijn verschillende typen verkrijgbaar met maaibreedtes tot 46 cm. Er zijn ook machines die via een achterrol worden aangedreven en met automatisch op- en afrollende kabel, allerlei regelelektronica, vangbakken al dan niet met vulindicator.

Accumaaimachines

Accumaaimachines hebben een elektromotor die door een herlaadbare accu wordt gevoed. 

Het zijn zware machines, maar makkelijk in het gebruik. Het oppervlak dat u ermee kunt maaien is afhankelijk van de capaciteit van de accu en de maaibreedte van de machine. Voordat u zo’n maaier koopt, moet u het oppervlak van de graszoden berekenen en dat vergelijken met de cijfers die de fabrikant geeft over de capaciteit, om te weten of u met eenmaal opladen van de accu het hele gazon kunt maaien. Nadeel van een accumachine is dat u er om moet denken de accu op te laden. Wanneer de accu leeg is kan u uw werk niet afmaken. 

maaimachines

Cirkelmaaiers

Cirkelmaaiers hebben een snijmechanisme dat onder een beschermkap met grote snelheid ronddraait. Het is of een balk met mes scherpe randen of een plaat met twee of vier kleine messen, die of vast of beweegbaar zijn. Sommige cirkelmaaiers werken niet met messen, maar met een nylondraad, die snel ronddraaiend het snijwerk doet. Cirkelmaaiers kunnen gevaarlijk zijn als u ze niet op de juiste wijze gebruikt. Schakel altijd de motor uit en trek de kabel uit het stopcontact voor u de messen aanraakt. Haal altijd stenen en rommel weg voor het maaien en laat de machine nooit met lopende motor alleen. 

Om de cirkelmaaier goed af te stellen op de juiste maaihoogte voor de grasmatten kunt u de wielen hoger of lager stellen. Dit gebeurt meestal door eenvoudige hefboomwerking of door het op en neer bewegen van de draaiende schijf aan zijn as. 

Alle cirkelmaaiers hebben een verbrandingsmotor, een op het lichtnet aangesloten elektromotor of het zijn accumaaiers. De verschillen tussen deze types maaimachine kunt u hieronder lezen.

Cirkelmaaimachines met benzinemotor

Deze maaimachines hebben meestal een maaibreedte van 25-50 cm. Grotere modellen hebben een zitplaats. Deze geven een maaibreedte van 125 cm of soms zelfs meer bij professionele apparaten. De meeste grote modellen worden aangedreven via de achterwielen, maar er zijn er ook die voorwiel- of achterrolaandrijving hebben. Deze laatste geven het baneneffect bij cirkelmaaiers. De meeste cirkelmaaiers met benzinemotor hebben grasopvangbakken, die meestal achteraan zitten. Sommige maaimachines vormen bij het maaien een sterk vacuüm. Hierdoor worden de grasmatten opgelicht en beter afgemaaid. Daarnaast wordt rommel van onder de bladen weggezogen en in de opvangbak geblazen. 

Luchtkussenmaaiers

Deze types maaimachines hebben onder de krukas een turbinewiel dat in het midden lucht aanzuigt en deze naar de rand van het maaihuis perst, waardoor de machine iets boven de grond op een dragende luchtring drijft. Ze zijn ideaal voor het maaien van taluds en licht en gemakkelijk op te bergen. De nadelen van deze machines zijn dat ze moeilijk te verplaatsen zijn als de motor niet loopt (daarom hebben ze soms toch een wielrol) en dat ze het afgemaaide gras niet opvangen. Dit wordt echter heel fijn gemaakt (mulch maaien), zodat men het kan laten liggen. Ze worden aangedreven door een benzinemotor of hebben een elektromotor. Sommige luchtkussenmaaiers gaan bij geregeld gebruik maar twee of drie jaar mee. 

Op de moderne maaimachines zijn veilige machinebediening (met twee handen) en een noodstopinrichting meestal standaard om ongelukken te voorkomen. Verder zult u er tal van technische snufjes op kunnen aantreffen die het werkgemak en het onderhoudsgemak sterk bevorderen. Maar één ding blijft: u zult na iedere maaibeurt de machine moeten schoonmaken om aankoeken van grasresten te voorkomen. Ook is het belangrijk dat u de juiste maaihoogte toepast. Bij luchtkussenmaaiers werkt dit zo dat deze worden afgesteld door het variëren van het aantal afstandhouders tussen het turbinewiel en de messenbalk. 

Robotmaaiers

Dit is een ontwikkeling die het maaien volledig automatiseert. Het zijn maaiers die binnen een afgezet veld (dat kan zowel met draden als sensoren worden gerealiseerd) voortdurend heen en weer rijden en tijdens het rijden het gras maaien waar ze overheen gaan. De meeste robotmaaiers zijn mulch maaiers. De koers die ze nemen is volledig onvoorspelbaar. Het zijn veelal elektrische machines met een niet al te groot vermogen. Doordat ze voortdurend als een soort grote kevers over het grasveld rijden, kunnen ze de groei van het gras goed bijhouden. 

Onderhoud van de maaimachine

Om uw grasmatten optimaal te kunnen blijven maaien is het belangrijk dat u uw maaimachine goed onderhoud. Hiervoor dient u altijd na het maaien met een harde borstel of een tuinslang aangekoekte aarde en afgemaaid gras van de rollers, de messenkooi en de messen halen. Bij cirkelmaaiers is het belangrijk om de beschermkap schoonmaken. Veeg daarbij ook het mes af met een vette lap en smeer de machine volgens de voorschriften van de fabrikant. In de herfst kunt u messen, overbrenging, lagers en aandrijfkettingen smeren, voor zover aanwezig, en slijpt u alle snijvlakken en messen. U kunt ook de maaier uiteraard ook door een vakman een grote beurt laten geven. 

Maaibreedte belangrijk

Nu u bovenstaande voor- en nadelen heeft gelezen van de verschillende maaimachines wilt u wellicht overgaan tot aankoop van de voor u meest geschikte maaimachine. Voordat u echter over gaat tot het aanschaffen van een specifieke maaimachine, is het belangrijk om rekening te houden met de maaibreedte van de machine. De reden hiervoor is namelijk dat de maaibreedte bepalend is voor de tijd die nodig is om uw graszoden te maaien. Meestal is een breedte van 30 tot 35 cm geschikt voor kleine gazons. Als vuistregel moet het ongeveer 30 minuten kosten om 450 m2 te maaien met een maaibreedte van 30 cm, 900 m2 met 45 cm breedte of 1400 m2 met 60 cm maaibreedte. 

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:



Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.