Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Vier manieren om uw grasmatten te beluchten

grasmatten-beluchten

Bij het streven naar een groen gazon is het beluchten van uw grasmatten een must. Hiermee handhaaft u de open structuur van de bodem van het gazon. Hierdoor kan het gras beter ademen en is het bovendien beter in staat om water af te voeren naar de wortels. Dit bevorderd de kwaliteit van uw grasmat enorm. Er zijn diverse manieren om uw grasmatten te beluchten. Welke manieren dit zijn, en hoe dit precies in zijn werk gaat, leest u hieronder meer over.

Grasmatten beluchten met een prikrol

Bij het beluchten van uw gazon, prikt u in feite kleine gaatjes in de bodem. Hierdoor kan er meer lucht bij en kan het water beter bij de wortels komen. Met een prikrol kunt u eenvoudig en snel de nodige gaatjes in de bodem van uw grasmatten prikken. Daar komt nog bij dat de prikrol uw gras slechts licht bewerkt. Hierdoor verandert de uitstraling van uw gazon niet, maar wordt uw gras wel goed behandeld. U herhaalt deze methode voor het beluchten van uw gazon idealiter om de maand, voor het beste resultaat.

Verticuteren

Is er mos aanwezig op uw grasmat? Dan kunt u deze het beste verticuteren. Hierbij maakt u verticale sneden in het gazon, waardoor u het mos verwijdert. Ook komt er door de snedes in de grond lucht en water beter bij de wortels, waardoor het meer ruimte krijgt om te groeien. Let wel goed op: verticuteer niet bij nat weer, dan verdicht de toplaag juist sneller en zullen de problemen met uw gazon zich herhalen.

Een grasmat beluchten met een riek

U kunt ook een riek gebruiken om een grasmat te beluchten. Wel raden wij deze methode enkel aan bij plaatselijk zeer verdichte oppervlakken in het gazon, zoals looproutes over het gras of de plek waar uw tuinset heeft gestaan. Deze methode is niet geschikt voor het gehele gazon, omdat er bij de behandeling met een riek diepe gaten in het oppervlak komen. Daar komt nog bij dat het behandelen van uw gehele gazon met een riek veel tijd kost.

Grasmatten beluchten met een hollepijpbeluchter

U kunt uw gazon ook machinaal beluchten. Zijn uw grasmatten ernstig verdicht? Dan is dit een goede methode, omdat u uw gazon op deze wijze sneller op hoog niveau kunt beluchten. Met een hollepijpbeluchter werkt u hetzelfde als met een prikrol. Echter werkt de hollepijpbeluchter wat krachtiger dan een prikrol. Daarom is deze methode van het beluchten van uw gazon aan te raden als deze ernstig verdicht is. Dit hoeft u maximaal één keer per jaar te doen.

Wanneer uw grasmatten beluchten?

Nu u weet hoe u uw grasmatten moet beluchten, kunt u starten. Maar is het momenteel wel de beste tijd voor deze behandeling van uw gazon? Net als met verticuteren is het voorjaar en najaar de beste tijd om het gazon te beluchten. Welke manier hierbij de meest effectieve is, is afhankelijk van de huidige staat van uw gazon.

Reacties van bezoekers (2)

Joke Bakker

zijn de grasmatten die u levert voorzien van en kunststof versterking?

    admin

    Onze graszoden zijn geheel natuurlijk en wij maken dus geen gebruik van kunststof netten in de zoden.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.