Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Graszoden leggen of gras zaaien?

Voor lentekriebels is het misschien nog wat vroeg, maar het kan geen kwaad om al eens na te denken over uw gazon. Zit het gras vol kale plekken en kuilen? Of misschien wilt u geen onderhoudsarme tuin meer met saaie terrastegels, maar een mooie grasmat om van te genieten. Al kriebels gekregen? Mooi. Dan nu over hoe u dat aanpakt.

Wilt u graszoden gaan leggen, dan kan dat eigenlijk het hele jaar door, behalve bij sneeuw en vorst. Vermijd ook heel droog weer en extreme hitte. De bodem moet na het aanleggen namelijk goed vochtig gehouden worden. Terwijl u straks liever geniet van de eerste voorjaarszon vaart gras dat nog moet groeien wel bij een lange periode van fikse regenbuien. Of flink sproeien.

Voordelen graszoden

Het fijne van grasmatten is dat het resultaat meteen zichtbaar is. U kunt vanaf de allereerste dag op het gras lopen en bovendien is de grasmat gelijk mooi dicht en groen, zonder veel onkruid. Ook kunnen uw kinderen of kleinkinderen er vrijwel meteen op spelen. Overigens is in dat geval speelgras een aanrader en niet siergras. (Bent u in het bezit van een schaduwrijke tuin, dan kiest u beter voor het iets grovere schaduwgras. Ook dit gras is bestand tegen spelen en intensief gebruik. )

Zelf gras zaaien?

Het zaaien van gras stelt uw geduld wat meer op de proef. In de eerste weken mag u er namelijk niet op lopen. En het opkomende onkruid kan pas later – wanneer het gras sterk genoeg is – verwijderd worden. Daar staat tegenover dat graszaad voordeliger is in aanschaf. Het zaaien van gras doet u het best in het voorjaar (april, mei) of het vroege najaar (september). De grond is dan voldoende warm – circa tien tot vijftien graden – en vochtig om het zaaigoed te laten ontkiemen. Is er nog kans op nachtvorst? Dan is het beter nog even een paar nachtjes te wachten.

Last van kale plekken in het gras?

Een paar kale plekken in uw gazon kunt u prima bijzaaien. Bij heel veel kale plekken, kuilen en hobbels in de grasmat kunt u beter overwegen het hele gazon te vervangen.

Ontdek de verschillen tussen speel-, sier-, en schaduwgras.

Reacties van bezoekers (4)

Eveline van Hoorn

Hoeveel weegt 1 rol graszode? Moet de bijgeleverde bemesting eerst door de oude aarde worden gespit of geharkt?

    admin

    Het gewicht van een graszode is erg afhankelijk van het weer. Normaal weegt een zode tussen de 14 en 18 kg per m2. Door droogte kan de zode soms lichter zijn maar door veel regen ook zwaarder.

    De speciale aanlegbemesting hoeft niet door de grond gewerkt te worden. Zelf strooien wij de bemesting altijd na de aanleg van de graszoden over het gazon.

Eklu

Waar kan ik deze snijd machine huren en hoeveel kost het om 1 dag te huren?
Ik heb maar een kleine tuintje.

    admin

    Een zodensnijder is meestal te huur bij de betere verhuur bedrijven zoals bijvoorbeeld Boels verhuur of 2rent.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.