Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Graszoden leggen of gras zaaien?

Voor lentekriebels is het misschien nog wat vroeg, maar het kan geen kwaad om al eens na te denken over uw gazon. Zit het gras vol kale plekken en kuilen? Of misschien wilt u geen onderhoudsarme tuin meer met saaie terrastegels, maar een mooie grasmat om van te genieten. Al kriebels gekregen? Mooi. Dan nu over hoe u dat aanpakt.

Wilt u graszoden gaan leggen, dan kan dat eigenlijk het hele jaar door, behalve bij sneeuw en vorst. Vermijd ook heel droog weer en extreme hitte. De bodem moet na het aanleggen namelijk goed vochtig gehouden worden. Terwijl u straks liever geniet van de eerste voorjaarszon vaart gras dat nog moet groeien wel bij een lange periode van fikse regenbuien. Of flink sproeien.

Voordelen graszoden

Het fijne van grasmatten is dat het resultaat meteen zichtbaar is. U kunt vanaf de allereerste dag op het gras lopen en bovendien is de grasmat gelijk mooi dicht en groen, zonder veel onkruid. Ook kunnen uw kinderen of kleinkinderen er vrijwel meteen op spelen. Overigens is in dat geval speelgras een aanrader en niet siergras. (Bent u in het bezit van een schaduwrijke tuin, dan kiest u beter voor het iets grovere schaduwgras. Ook dit gras is bestand tegen spelen en intensief gebruik. )

Zelf gras zaaien?

Het zaaien van gras stelt uw geduld wat meer op de proef. In de eerste weken mag u er namelijk niet op lopen. En het opkomende onkruid kan pas later – wanneer het gras sterk genoeg is – verwijderd worden. Daar staat tegenover dat graszaad voordeliger is in aanschaf. Het zaaien van gras doet u het best in het voorjaar (april, mei) of het vroege najaar (september). De grond is dan voldoende warm – circa tien tot vijftien graden – en vochtig om het zaaigoed te laten ontkiemen. Is er nog kans op nachtvorst? Dan is het beter nog even een paar nachtjes te wachten.

Last van kale plekken in het gras?

Een paar kale plekken in uw gazon kunt u prima bijzaaien. Bij heel veel kale plekken, kuilen en hobbels in de grasmat kunt u beter overwegen het hele gazon te vervangen.

Ontdek de verschillen tussen speel-, sier-, en schaduwgras.

Reacties van bezoekers (6)

Thea van Roon

Ik heb een vraag! Mijn gazon ziet er niet meer uit! Heb last van pikkende merels, zie geen larven maar hele kleine witte beestjes. Wat kan dat nu toch zijn? Graag uw reactie. Met Vr. Groet

merel

ik heb een paar maanden geleden gras zoden gelegd. moet ik dan nu al verticuteren?

  admin

  Beste Merel,

  Wanneer u de juiste bemesting, organische langzaamwerkende, kiest dan hoeft u tegenwoordig bijna niet meer te verticuteren. Het verticuteren doet u voornamelijk wanneer u mos in het gazon hebt of wanneer de grond is dicht geslagen doordat het gras veel betreden is. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker voor gekozen om het gazon dan te gaan beluchten.

  Mvg,

  Team Lageman graszoden

Loek

Ik heb mijn gazon gemaaid en bemest met alleen kalk (november).Is dat voldoende.?

  admin

  Beste Loek,

  Alleen kalk is helaas niet voldoende voor een mooi gazon. Het beste kan u uw gazon drie keer per jaar bemesten met langzaamwerkende bemesting; in het voor-, zomer-, en najaar. De zode blijft dan mooi groen en kan ook goed in de breedte groeien zodat u een volle grasmat hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Team Lageman graszoden

P.J. Bentem

Ik heb een elektrische verticuteermachine met 2 rollers: 1 met messen en 1 met stalen pinnen. Welke roller kan ik het beste gebruiken om mijn gazon te verticuteren?

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.