Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Hoe oude graszoden verwijderen?

Graszoden verwijderen of vervangen

Is uw oude gras aan vervanging toe? Voor de aanleg van een nieuw gazon is het belangrijk om eerst uw oude graszoden te verwijderen. Geen moeilijke klus maar wel een die goed moet worden gedaan. Hoe pak je het aan?

Graszoden kun je verwijderen door het gazon diep om te spitten of door de oude graszoden compleet te verwijderen. Compleet verwijderen levert het beste resultaat. Het oude gras dat ondergewerkt wordt bij het omspitten, wordt later verteerd waardoor de kans bestaat dat de ondergrond ongelijk gaat zakken.

Graszoden verwijderen tot net onder de wortels

Graszoden verwijderen kan met een schop en ook met een zogeheten graszodensnijder. Dit apparaat rolt als een grasmaaier over het gras en verwijdert oude graszoden tot net onder de wortels. De graszodensnijder werkt het beste op kortgemaaid gras. Nadat het gras losgesneden is, moet het verwijderd en afgevoerd worden. De grond is dan klaar om bewerkt te worden.

Wortellaag verwijderen

De wortellaag doorsnijden en de grond verkruimelen, kan ook snel en makkelijk met een frees. Belangrijk ook hier is dat alles grondig verwijderd wordt om te voorkomen dat onkruid en oud gras weer teruggroeien in de nieuwe grasmat. Het beste is om na het frezen de grond een paar weken te laten liggen zodat oude pollen kunnen verteren. Zowel graszodensnijder als frees zijn te huur bij doe-het-zelfzaken en tuincentra.

Loswoelen ondergrond

Daarna is het tijd om de grond los te woelen. De bovenste laag van de ondergrond moet mooi los zijn, zodat nieuwe graszoden straks goed kunnen wortelen. Afhankelijk van de ondergrond kunt u kiezen voor frezen of spitten (ongeveer 5 tot 10 centimeter diep is meestal voldoende). Bedenk dat klei- en veengronden veel zwaarder zijn om met de hand te bewerken dan bijvoorbeeld zandgronden. Het grote voordeel van frezen is dat de grond snel en kleiner verkruimeld.

Afvoeren van oude graszoden

Voor de afvoer van oude graszoden en onkruid kunt u een kruiwagen gebruiken. Bij heel veel gras kunt u ook een speciale afvalcontainer voor grond en graszoden huren. Let wel op dat het afgevoerde grondafval in de container bestaat uit grond, tuinaarde, zand, klei of graszoden. Boomstronken en puin horen er dus niet in thuis.

Heeft u positieve of negatieve ervaringen met het verwijderen van de graszoden in uw tuin? Deel ze met ons, we horen graag van u!

Reacties van bezoekers (5)

Gras opnieuw inzaaien - zo werkt het - Winkelenslaan

[…] Hoe dat precies in z’n werk gaat kun je zien aan de uitlegvideo gras leggen van graszodengelegd.nl. […]

Nieuw gazon aanleggen - Linleys.nl

[…] te bestellen.Als de grasmatten er zijn haal je eventueel het stoepje eruit, egaal maken, en dan de graszoden leggen. Eventueel nog aanrollen en water geven, en dezelfde dag begin je al met kijken hoe hard het gras […]

Tips voor een mooi gazon - De Mozaiektuin

[…] vanzelfsprekend moet u daarvoor allereerst een nieuw gazon inzaaien, of graszoden leggen als u niet wilt wachten tot de eenzame grassprietjes zijn uitgegroeid tot een volwaardig gazon. Als […]

De eerste keer weer maaien

[…] goede plekken in het gazon. Steek deze na het maaien eventueel uit, over enkele weken kunt u nieuwe graszoden leggen om deze kale plekken op te […]

Graszoden leggen - gratislinker.nl

[…] komt natuurlijk ook nog het voordeel in werkzaamheden, hoewel dat misschien raar klinkt. Graszoden leggen is weliswaar meer werk dan het inzaaien, maar eigenlijk is het onderhoud minder. Doordat de grasmat […]

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.