Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Kunstgras of graszoden

Kunstgras of graszoden aanleggen

Voor veel mensen gaat er niets boven de geur van vers gemaaid gras. De ware natuurliefhebber gaat voor natuurlijk gras in de tuin. Toch kiest een groeiend aantal mensen voor het gemak van kunstgras. Maar wat zijn de verschillen en waar moet je op letten?

De meningen over kunstgras zijn nogal zwart-wit. Je vindt het helemaal niets of je kiest er bewust voor. En inderdaad is kunstgras groener dan een terrastegel en onderhoudsarm.

Grassoorten

Zowel bij graszoden als bij kunstgras is het belangrijk voor aanschaf te weten waarvoor het gras gebruikt gaat worden. Bij graszoden en graszaad zijn er grofweg drie verschillende soorten gras: speelgras, siergras en schaduwgras.

Speelgras bij intensief gebruik

Wordt het gras intensief gebruikt, dan is speelgras de beste en mooiste optie. Siergras bestaat uit hele fijne grassoorten en is daarom niet geschikt voor intensief gebruik of betreding.

Onderhoud natuurlijk gras

In alle gevallen moet u in het groeiseizoen rekening houden met één maaibeurt per week, een extra sproeibeurt bij warm en droog weer. En één tot twee keer per jaar verticuteren en bemesten.

Graszoden en graszaad goedkoper

Vergeleken met kunstgras zijn graszoden en zeker graszaad stukken goedkoper in de aanschaf. En ben je een beetje handig, dan leg je het gras zelf en bespaar je ook de kosten voor aanleg.

Soorten grasvezel

Kunstgras heeft verschillende soorten grasvezels. De ene gedijt goed bij intensief betreden en behoudt zijn vorm of voelt lekker zacht. En de andere vezel gaat platliggen bij intensieve betreding en moet daarom regelmatig opgeborsteld worden.

Kunstgras met en zonder zand ingevuld

Daarnaast heb je kunstgras dat is ingevuld met zand en kunstgras zonder zand. Het met zand ingevulde kunstgras ligt stabieler en strakker en oogt natuurlijker en wordt aangeraden bij intensief gebruik. Nadeel is dat het lastiger is om zelf te leggen, maar door een specialist moet worden gedaan. Het vergt bovendien iets meer onderhoud.

Onderhoud kunstgras

Ook kunstgras heeft onderhoud nodig. De vezel houdt ervan om regelmatig een keer te worden opgeborsteld met een harde bezem. En is uw grastapijt ingevuld met zand, dan kan het inklinken en moet het zand worden aangevuld. Kunstgras moet met een speciale stofzuiger worden gezogen.

Geen onkruid bij kunstgras

Als het gaat om tijd en kosten bespaart u met kunstgras op water voor het sproeien, de aanschaf van mest, grasmaaier en verticuteerhark. En de tijd dat je bezig bent met het verwijderen van onkruid, want daar heeft u geen last meer van. Onkruid verwijdert u vroegtijdig met de stofzuiger.

Kwaliteit kunstgras

De kwaliteit van kunstgras is voor een leek vaak moeilijk te beoordelen, maar bepaalt in hoge mate de levensduur en uitstraling van uw grastapijt op langere termijn. De sterkte en lengte van de grasvezel, de dichtheid van de sprieten, de slijtvastheid en UV-garantie om verkleuring tegen te gaan, spelen allemaal een rol. Laat u daarom vooraf goed informeren door een specialist.

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:



Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.