Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Het gazon verticuteren in het voorjaar en najaar

Het verticutern van het gazon bij voorkeur in voorjaar of najaar

Als de lente in aantocht is, heeft niet alleen uw huis behoefte aan een frisse wind, ook uw grasmat kan wel wat lucht gebruiken. Regelmatig verticuteren in voor- of najaar helpt om uw gazon er weer groen en fris uit te laten zien.

Verticuteren is het verwijderen van oude grasresten, bladeren, mos en onkruid uit de grasmat zodat er meer zuurstof bij de wortels komt. Met als resultaat: een mooie dichte en stevige grasmat.

Schaduwrijke tuin

Het is de enige manier om hardnekkig mos, grasvilt en onkruid goed te verwijderen en het gras een kans te geven goed te groeien. Toch wordt verticuteren nog vaak overgeslagen. In een schaduwrijke tuin met veel mos kan het zijn, dat er niet alleen in het voorjaar maar ook in het najaar geverticuteerd moet worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, helpt kalk overigens niet om mos te voorkomen.

Verticuteerhark

Verticuteren is een echt werkwoord, dus goed gereedschap is geen overbodige luxe. Een verticuteerhark is een soort hark met lange, dunne en scherpe mesjes waarmee mos en grasvilt worden verwijderd en ondergrondse wortels worden doorgesneden. Met de verticuteerhark gaat u zorgvuldig en met lange halen over de grasmat. Zorg ervoor dat de messen van de verticuteerhark vantevoren goed afgesteld staan, circa 2 tot maximaal 5 mm diep.

Verticuteermachine

Bij een flinke tuin is een verticuteermachine handig. Deze kunt u huren bij tuincentra en doe-het-zelf-zaken en is in gebruik net zo makkelijk als een grasmaaier. Zorg ook hier weer dat de messen goed afgesteld staan. Die mogen best een halve centimeter de grond in. Om te beginnen met het verticuteren moet het gras goed kort zijn.

Grasresten verwijderen

Met een gewone hark kan daarna het losgeraakte mos en grasvilt uit de tuin geharkt worden. Maai vervolgens het gras op de kortste stand, zodat ook de laatste grasresten in de opvangbak belanden. Na het verticuteren ziet het gras er wat dun uit – er is immers veel groen tussenuit – maar dit is slechts tijdelijk.

Eerst bemesten, daarna verticuteren

Overigens is het beter om enkele weken voorafgaand aan het verticuteren mest te strooien. Het gras is dan al in de groei en kan na het verticuteren lekker doorgroeien. Kale plekken zijn zo eerder dicht. Als het nodig is, kan het gazon na een tijdje bijgezaaid worden, speciaal op de kale plekken die er nog zijn.

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.