Alle GazonTips
Gazonvoeding gedurende het jaar
Voor een mooi frisgroen gazon heeft uw grasmat regelmatig extra voeding nodig. Uitgebalanceerde gazonvoeding zorgt ervoor dat gras goed groeit en kale plekken, onkruid en mos minder kans krijgen. Maar wanneer geef je welke voeding?
Zelfs net aangelegde graszoden hebben extra voeding nodig in de vorm van aanlegbemesting. Hiermee maakt uw gazon een goede start. Het zorgt ervoor dat de tere graszoden snel en diep wortelen.
Aanlegbemesting
Organische of langzaamwerkende meststof geeft voeding aan het gras tot drie maanden na aanleg. Het zorgt voor een geleidelijke aanvoer van voedingsstoffen en tevens zorgt het voor een humuslaag waardoor er een betere inworteling kan plaatsvinden en minder uitspoeling van de bodem.
Onderhoudsbemesting
Naast aanlegbemesting is er ook onderhoudsbemesting die door het jaar heen wordt aanbevolen. Zeker als uw gras lichtgroen of geel kleurt of als u minder moet maaien dan gebruikelijk, kan het zijn dat het gras behoefte heeft aan extra gazonvoeding.
Eerste mestbeurt
Normaal gesproken is de eerste mestbeurt zo rond maart als het gras weer gaat groeien. Het gazon herstelt het snelste als het gras eerst bemest wordt en enkele weken daarna geverticuteerd. Het gras is dan namelijk al in de groei en dat zorgt ervoor dat kale plekken eerder dichtgroeien. Tussen maart en september is aan te raden doorgaans zo’n drie keer te bemesten. Afhankelijk van de conditie van het gras en het soort mest.
Optimaal gazon
Maar alleen bemesten is niet genoeg. Om goed te kunnen groeien, heeft uw gazon een optimale pH-waarde nodig. Voor gras ligt die tussen 5,5 en 6,5. Een pH-waarde van 7 is neutraal, hoger is basisch en lager is zuur.
pH-waarde in balans
Bij zandgrond is de pH-waarde vaak wel in orde, maar ligt uw gazon op klei- of veengrond dan is de grond vaak te zuur. Helaas werkt mest dan ook minder goed. Dit is makkelijk weer in balans te krijgen door kalk te strooien.
Gazon ontzuren
U kunt ook aan uw gazon zien of het in balans is. Groeit uw gazon bijvoorbeeld minder hard, is er veel mosvorming en is het gras lichtgroen in plaats van frisgroen? Dat zijn vaak tekenen dat uw gazon te zuur is.
Jaarlijks kalk
Een gazon dat te zuur is, door bijvoorbeeld grasmaaisel en regen, zal behoefte hebben aan kalk om te ontzuren. Kalk zorgt er ook voor dat het gras beter voedingsstoffen opneemt en magnesium krijgt voor een mooie groene kleur. Om de precieze pH-waarde te meten, kunt u een bodemtest doen. Teveel kalk zorgt ervoor dat gras minder groeit. Kijk daarom altijd op het etiket van de verpakking voor de juiste dosering.
Ik heb vorige week graszoden laten leggen maar die hovenmier zegt dat het gras wel kan verbranden en dat isd beslist niet overdag mag sproeien. Hoe zit dat nu? Weer tegenstrijdige berichten. Om moedeloos van te worden.