Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

4 redenen om nu graszoden te leggen

graszoden leggen in voorjaar

Na een aantal donkere wintermaanden zien we de laatste weken de zon weer vaker schijnen en de temperaturen oplopen. Het gevolg hiervan is dat bij de meeste mensen de lentekriebels weer naar boven komen, wat zich onder meer uit in het voorjaars klaar maken van de tuin. Steeds vaker zien we terug dat men streeft naar een mooie groene grasmat in de voor- en achtertuin. Waar dit vroeger voornamelijk werd gerealiseerd d.m.v. van graszaad zaaien, zien we tegenwoordig terug dat mensen liever graszoden leggen. Een van de belangrijkste redenen om hiervoor te kiezen is het gemak waarmee je graszoden kut leggen. Ook kun je direct genieten van een groene grasmat na het leggen van graszoden. De vraag die hier altijd voorbij komt is de vraag of het nu wel de juiste periode is om graszoden te leggen. Hierop is het antwoord eenduidig; het begin van het voorjaar is een uitstekende periode om verse graszoden te leggen. Waarom dit zo is leggen we je via 4 redenen uit in dit blog.

Stijgende temperaturen

Eind februari/begin maart zien we terug dat de temperaturen weer langzaam toenemen. Gemiddeld lopen de temperaturen weer op richting de 10-15 graden Celsius, wat een uitstekende temperatuur is voor graszoden leggen. Daarnaast garanderen dergelijke temperaturen een goede aangroei van de graszoden met de bodem, waardoor jouw vers gelegde graszoden binnen enkele dagen goed in de bodem geworteld zijn.

Aantal zonuren neemt toe

Gedurende deze maanden beginnen het aantal zonuren ook toe te nemen. Dit uit zich in eerder licht worden, en later donker. Zon is een van de belangrijkste bronnen van groei voor graszoden. Hoe meer zonuren een dag heeft, hoe langer gras groeit over die periode, en hoe dikker de grasmat wordt. Daarbij is dit ook van belang voor de aanhechting van de graszoden met de ondergrond.

graszoden laten leggen in het voorjaar

Regelmatig neerslag

Ondanks dat de wintermaanden langzaam achter ons liggen zien we, zeker in februari, maart en april nog regelmatig neerslag terug. Uiteraard is voldoende water noodzakelijk voor een gezonde groei van graszoden en planten. De neerslag uit zich in relatief korte buien verspreid over langere periodes. Het voordeel hiervan is dat de graszoden voldoende water zullen krijgen, en dus niet extra gesproeid hoeven worden.

Geringe verdamping

Een ander voordeel van dergelijke temperaturen uit zich in de beperkte verdamping van het vocht in de bodem. Bij temperaturen tussen de 5 en 15 graden is de verdamping van vocht in bodem minimaal, waardoor zowel de graszoden als de ondergrond voldoende vocht blijft bevatten. Dit bevorderd tegelijkertijd ook het bodemleven, wat op zijn beurt weer voor voldoend voedingsstoffen in de bodem zorgt.

Nog geen reacties

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.