Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Paddenstoelen in gras en gazon

paddenstoelen in gras en gazon

Gedurende het jaar ziet u in uw gazon verschillende soorten onkruid groeien. Bij onkruid denkt men vaak aan mossen of klavers, maar ook paddenstoelen zijn een veel voorkomende soort. Paddenstoelen in het gras ziet u vaak met meerdere aantallen en verschillende soorten ontstaan. Ondanks dat de meeste paddenstoelen in uw gazon niet schadelijk of giftig zijn, zijn deze wel nadelig voor het aanzicht van uw gazon. Daarnaast zijn paddenstoelen in gras een soort schimmel, waardoor men bang is dat de kwaliteit van het gazon achteruit is gegaan. Om deze redenen verwijderen mensen het liefste paddenstoelen uit hun gazon. Hoe paddenstoelen in het gras ontstaan, hoe u deze kunt verwijderen of zelfs voorkomen, leest u hieronder.

Hoe ontstaan paddenstoelen in gras?

Paddenstoelen, ook wel schimmels of zwammen genoemd, groeien uit andere schimmels. Paddenstoelen groeien goed in uw gazon door organische en voedselrijke substraten. Beschikt u dus over een voedselrijke ondergrond in uw tuin, dan is de kans op paddenstoelen in het gras groter. Ook bij het gebruik van organische mest om de bodem vruchtbaarder te maken is de kans op paddenstoelen in uw gazon groter. Een andere oorzaak voor het ontstaan van paddenstoelen in het gras is vochtig weer. Bij regenval groeien schimmels, en dus paddenstoelen, nou eenmaal beter. Tot slot is warm weer een oorzaak voor de groei van paddenstoelen. Alle schimmels groeien namelijk goed bij hoge temperaturen en veel zonuren.

paddenstoelen in gras

Paddenstoelen in een nieuw aangelegd gazon

Bij het leggen van nieuwe graszoden wordt groeibemesting gebruikt. Dit is een mest met een hoog stikstofgehalte, Bij het leggen van nieuwe graszoden wordt groeibemesting gebruikt. Dit is een mest met een hoog stikstofgehalte, waardoor men vaak paddenstoelen ziet ontstaan in een nieuw aangelegd gazon. Daarnaast wordt er bij een nieuw gazon veel gesproeid zodat de verse graszoden goed aan de ondergrond hechten en doorgroeien. Dit bevorderd echter ook de groei van schimmels en paddenstoelen in het gras. Tot slot legt men nieuwe graszoden vaker op warme dagen dan op koude dagen. Dit brengt tegelijkertijd hogere temperaturen en zonuren mee waardoor de paddenstoelen beter kunnen groeien. Paddenstoelen in uw gazon zijn absoluut ongevaarlijk en verdwijnen als de weersomstandigheden veranderen, of er niet meer wordt bemest.

Paddenstoelen in gras bestrijden

Als u paddenstoelen uit het gras wilt verwijderen kunt u dit het beste doen door uw grasmat te maaien. Hierdoor snijdt u de paddenstoelen als het ware af met de grasmaaier. Let er hierbij wel goed op dat u het afval van de paddenstoelen vervolgens opruimt. Doet u dit niet, dan zal het organische materiaal worden opgenomen door de bodem. Afgestorven plantenresten zijn een voedingsbron voor de bodem. Dit geldt ook voor bladeren en ander maaisel. Door dergelijk organisch afval wordt de bodem vruchtbaarder, waardoor schimmels en paddenstoelen meer kans krijgen om te groeien.

Een rigoureuzere aanpak die vaak voorkomt is het gebruik van ijzer sulfaat. Ijzer sulfaat dood alle schimmels in uw gazon. Dit betekent dat naast de paddenstoelen ook goede schimmels in uw gazon worden gedood. Als de goede schimmels doodgaan worden meststoffen minder goed omgezet naar opneembare voeding. Hierdoor neemt de vruchtbaarheid van de bodem af. Wij raden daarom het gebruik van ijzersulfaat voor de bestrijding van paddenstoelen in uw gazon af.

Paddenstoelen in gazon voorkomen

Naast het bestrijden van paddenstoelen in uw gazon is het nog beter om paddenstoelen in het gras te voorkomen. Zoals inmiddels bekend kunnen combinaties van organisch afval, vocht en geschikte weersomstandigheden ervoor zorgen dat paddenstoelen in het gras verschijnen.

Om de groei van paddenstoelen te voorkomen kunt u het gazon beluchten zodat het vocht volledig in de ondergrond verdwijnt. Zeker als het gazon lange tijd vochtig wordt gehouden door vaak te sproeien, of regelmatige regenval. Daarnaast is regelmatig maaien erg belangrijk, het gazon blijft op de juiste lengte, waardoor de luchtvochtigheid lager is dan bij lang gras.

Tot slot kunt u het gebruik van mest verminderen. Zoals bekend bevat mest veel stikstof. Echter bevat herfstbemesting minder stikstof dan andere bemesting. Bemest dus zoveel mogelijk in de herfst om het stikstofgehalte te verminderen.

Nog geen reacties

Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.