Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Rooddraad in het gazon

rooddraad in gras

Rooddraad in uw gazon

Rooddraad (Corticum fuciforme) is een grasschimmel die voorkomt van mei tot oktober. De grasziekte heeft zijn naam te danken aan de roze tot rode draden op de grassprieten.

Rooddraad zorgt niet alleen voor rode draden, maar stopt ook de groei van het gras. Toch gaat het gras meestal niet dood, omdat de wortels onaangetast blijven.

Hoe ontstaat rooddraad?

Bij warme dagen afgewisseld door veel regen groeit het gras onregelmatig. De wortels zijn verzwakt en nemen moeilijker de nodige mineralen op. In zo’n broeierige periode is de kans op infectie met deze grasziekte groot. Zeker als de bodemstructuur van uw gazon matig is.

In het begin ziet u kleine gele, bruine plekjes in uw grasmat. Pas later komen de rode draden.

Bestrijding van rooddraad

Zorg voor goede beluchting, zodat er voldoende zuurstof bij uw gazon kan komen. Verwijder daarom met een grove hark de bladeren en het maaisel. Verder kunt u met een riek gaatjes prikken in de dorre plekjes. Zo kan uw gazon beter vocht en voeding opnemen.

Naast een goede beluchting raden we u aan uw gazon extra te bemesten met een snelwerkende stikstof (kunstmest). Na anderhalf tot twee weken zou de rooddraad verdwenen moeten zijn. Als dat niet het geval is, bemest dan nog een keer.

Wacht u vooral niet te lang met bestrijding. Rooddraad kan blijvende schade aan uw gazon veroorzaken.

Bestrijd rooddraad met Pokon gazonmest, verkrijgbaar in onze online GazonShop.

Reacties van bezoekers (2)

Eddy

Hallo
Mijn gras mat ligt nu 4 jaar ik heb veel wildgras wat moet ik hier aan doen

  admin

  Beste Eddy,

  De wilderigere graspollen ontstaan doordat deze grassoorten beter blijven doorgroeien bij lage temperaturen. Ze kunnen daardoor de overhand gaan nemen. Er zijn verschillende methodes om zoveel mogelijk de overlast te beperken. Helaas is chemische bestrijding daarvoor niet meer toegestaan (sinds een aantal jaren).
  – de wilderige plekken weg snijden, u bent in een keer af van het probleem. Het gras wortelt ondiep en is makkelijk weg te steken.
  – Bij veel wilderige plukken kan een andere optie meer uitkomst bieden. Het gazon in twee richtingen verticuteren en flink doorzaaien met graszaad en goed bemesten. De stukken zullen niet geheel verdwijnen maar vallen in ieder geval een stuk minder op.
  – De wilderige stukken wortelen zeer ondiep. Het kan dus ook een goede optie zijn om met erg warm weer het gazon express een beetje te laten verdrogen. De wilde gras gaat namelijk eerder dood.
  – Het maaisel opvangen en verwijderen (groene container) zodat het graszaad van het wildgras zich niet verspreid.
  – Roundup Spray voor plaatsgegewijze toepassing in het gazon. Let wel op dat u alleen het wilde gras behandeld, Roundup is een niet selectieve onkruidbestrijder en zal dus, bij contact met het te behouden gazon, ook het gras vernietigen.

  Binnenkort zullen we een uitgebreid artikel aan dit probleem wijden. Ik wens u veel succes en mocht u nog vragen hebben dan vernemen we het graag.

  Team Lageman graszoden

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.