Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Wat te doen bij emelten en engerlingen?

emelten bestrijden in het gazon

Misschien heeft u ze wel eens in de tuin gezien: van die dikke witte of grijze larven in perk of gazon. Tien tegen een dat het emelten of engerlingen waren. Liever heeft u ze niet in uw tuin, want deze beestjes zijn ware gazonvernielers.

Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten. Voornamelijk door het verschil in pootjes zijn de beestjes uit elkaar te houden.

Emelten

De emelt is de larf van de langpootmug. Zij legt haar eitjes in augustus en september in bij voorkeur lang gras. Het is dus belangrijk juist in deze periode het gras goed kort te maaien. De emelten eet vooral grassprietjes, maar niet echt de graswortels.

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van kevers zoals de meikever, junikever en rozenkever en zijn vooral actief tussen juli en september. Niet alleen de wortels van gras, maar ook van andere planten en bomen kunnen door engerlingen worden aangevreten. Door de aangevreten graswortels kan uw grasmat geel kleuren en later zelfs los gaan liggen.

Signaleren larven

Vogels en mollen zijn dol op de dikke larven. Zijn er ineens veel vogels aan het pikken in het gras, heeft uw grasmat een aantal gelige plekken of ligt een grasmat los? Dan is het goed mogelijk dat er larven zijn. Overigens zitten in bijna ieder gazon wel larven, het wordt pas een probleem als het er heel veel zijn.

Voorkomen en bestrijden

Het voorkomen van emelten en engerlingen is niet echt mogelijk. Wel kunt u uw gazon zo goed mogelijk onderhouden, zodat de larven zo min mogelijk de kans krijgen uw grasmat te vernielen. Dat betekent: genoeg vocht voor de bodem en het gras mooi kort en onkruidvrij houden.

In onze GazonShop kunt u eenvoudig online Pokon Graslarven Weg! bestellen.

Bestrijden met aaltjes

U kunt beide larvensoorten goed, snel en natuurvriendelijk bestrijden met aaltjes. De aaltjes worden ‘in klei’ verkocht bij tuincentra en maakt u aan met wat water. Het kan dan over de aangedane plekken gegoten worden. De aaltjes gaan op zoek naar larven waar ze binnendringen en zich voortplanten. De larven gaan dood en nieuwe aaltjes gaan op zoek naar nieuwe larven.

Herstellen grasmat

Vaak is er bij ontdekking al aardig wat schade aangericht aan uw gazon. Na behandeling met de aaltjes kunt u aan de slag met gras zaaien van de aangedane plekken of het leggen van nieuwe graszoden.

Reacties van bezoekers (6)

Thea van Roon

Ik heb een vraag! Mijn gazon ziet er niet meer uit! Heb last van pikkende merels, zie geen larven maar hele kleine witte beestjes. Wat kan dat nu toch zijn? Graag uw reactie. Met Vr. Groet

merel

ik heb een paar maanden geleden gras zoden gelegd. moet ik dan nu al verticuteren?

  admin

  Beste Merel,

  Wanneer u de juiste bemesting, organische langzaamwerkende, kiest dan hoeft u tegenwoordig bijna niet meer te verticuteren. Het verticuteren doet u voornamelijk wanneer u mos in het gazon hebt of wanneer de grond is dicht geslagen doordat het gras veel betreden is. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker voor gekozen om het gazon dan te gaan beluchten.

  Mvg,

  Team Lageman graszoden

Loek

Ik heb mijn gazon gemaaid en bemest met alleen kalk (november).Is dat voldoende.?

  admin

  Beste Loek,

  Alleen kalk is helaas niet voldoende voor een mooi gazon. Het beste kan u uw gazon drie keer per jaar bemesten met langzaamwerkende bemesting; in het voor-, zomer-, en najaar. De zode blijft dan mooi groen en kan ook goed in de breedte groeien zodat u een volle grasmat hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Team Lageman graszoden

P.J. Bentem

Ik heb een elektrische verticuteermachine met 2 rollers: 1 met messen en 1 met stalen pinnen. Welke roller kan ik het beste gebruiken om mijn gazon te verticuteren?

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.