Alle GazonTips
Wat te doen bij emelten en engerlingen?

Misschien heeft u ze wel eens in de tuin gezien: van die dikke witte of grijze larven in perk of gazon. Tien tegen een dat het emelten of engerlingen waren. Liever heeft u ze niet in uw tuin, want deze beestjes zijn ware gazonvernielers.
Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten. Voornamelijk door het verschil in pootjes zijn de beestjes uit elkaar te houden.
Emelten
De emelt is de larf van de langpootmug. Zij legt haar eitjes in augustus en september in bij voorkeur lang gras. Het is dus belangrijk juist in deze periode het gras goed kort te maaien. De emelten eet vooral grassprietjes, maar niet echt de graswortels.
Engerlingen
Engerlingen zijn larven van kevers zoals de meikever, junikever en rozenkever en zijn vooral actief tussen juli en september. Niet alleen de wortels van gras, maar ook van andere planten en bomen kunnen door engerlingen worden aangevreten. Door de aangevreten graswortels kan uw grasmat geel kleuren en later zelfs los gaan liggen.
Signaleren larven
Vogels en mollen zijn dol op de dikke larven. Zijn er ineens veel vogels aan het pikken in het gras, heeft uw grasmat een aantal gelige plekken of ligt een grasmat los? Dan is het goed mogelijk dat er larven zijn. Overigens zitten in bijna ieder gazon wel larven, het wordt pas een probleem als het er heel veel zijn.
Voorkomen en bestrijden
Het voorkomen van emelten en engerlingen is niet echt mogelijk. Wel kunt u uw gazon zo goed mogelijk onderhouden, zodat de larven zo min mogelijk de kans krijgen uw grasmat te vernielen. Dat betekent: genoeg vocht voor de bodem en het gras mooi kort en onkruidvrij houden.
In onze GazonShop kunt u eenvoudig online Pokon Graslarven Weg! bestellen.
Bestrijden met aaltjes
U kunt beide larvensoorten goed, snel en natuurvriendelijk bestrijden met aaltjes. De aaltjes worden ‘in klei’ verkocht bij tuincentra en maakt u aan met wat water. Het kan dan over de aangedane plekken gegoten worden. De aaltjes gaan op zoek naar larven waar ze binnendringen en zich voortplanten. De larven gaan dood en nieuwe aaltjes gaan op zoek naar nieuwe larven.
Herstellen grasmat
Vaak is er bij ontdekking al aardig wat schade aangericht aan uw gazon. Na behandeling met de aaltjes kunt u aan de slag met gras zaaien van de aangedane plekken of het leggen van nieuwe graszoden.
Nog geen reacties