Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Graszaad zaaien

graszaad zaaien

Graszaad is precies wat de naam al doet vermoeden; zaadkorrels waarmee u uw grasmat kunt inzaaien of bijzaaien. Graszaden zijn er op basis van verschillende grassoorten, die allen een eigen manier van zaaien en onderhouden vereisen. Daarnaast is iedere soort geschikt voor een specifieke bodem en zonuren. Om u te helpen bij het maken van een keuze voor de juiste graszaden voor uw gazon, hoe u deze zaait en hoe u deze onderhoud, hebben wij hieronder alle informatie uiteen gezet die u nodig hebt om een sterke en dichte grasmat te creëren op basis van het inzaaien van graszaad.

graszaad

Welk graszaad is het meest geschikt?

Van alle grassen die in de natuur voorkomen zijn er slechts enkele geschikt om gazons mee te maken. Één van de belangrijkste eisen waaraan gazongrassen moeten voldoen zijn dat ze kort gemaaid kunnen worden. Daarnaast moeten ze goed tegen droogte en kou kunnen. Ze moeten ook resistent zijn tegen ziekten, sterk zijn en van nature laag blijven. Aangezien niet één soort graszaad al deze eigenschappen bezit, bestaan gazons altijd uit een mengsel van verschillende graszaden. De meeste graszaad handelaren leveren kant-en-klare grasmengsels met goede basiseigenschappen. Die zijn voor de meeste omstandigheden heel geschikt. Daarnaast worden nieuwe soorten met verbeterde eigenschappen regelmatig geïntroduceerd.

Soorten graszaad

Er zijn verschillende soorten graszaad, namelijk Speelgazon graszaad en Schaduw graszaad. Speelgazon graszaad is prima bestand tegen intensief gebruik en ook geschikt voor alle bodemsoorten. Schaduw graszaad zorgt voor een mooi gazon, ook als er veel schaduw of halfschaduw op het gazon is. Schaduwgras is een type dat goed kan groeien in de schaduw. Tevens kunnen alle types schaduwgras ook goed in de zon groeien, en zijn deze geschikt voor alle bodemsoorten.

Voordelen en nadelen van Graszaad

Het voordeel van het zaaien van graszaad is dat inzaaien een relatief goedkope manier is om gras in uw tuin te krijgen. U kunt een zaadmengsel kiezen dat aan uw speciale wensen of omstandigheden tegemoet komt, terwijl u bij graszoden wat minder keus hebt. Zaad is bovendien gemakkelijk te bewaren, namelijk tot ca 3 jaar.

Een nadeel van het zaaien van graszaad is dat het veel langer duurt tot het gazon goed bruikbaar is dan bijvoorbeeld na het leggen van graszoden. Het kan na zaaien bijna een jaar duren. Een gazon dat in de nazomer is ingezaaid, zal niet bruikbaar zijn voor juni het jaar erop en een in het voorjaar ingezaaid gazon verdraagt tot laat in de herfst geen normaal gebruik. Het grondoppervlak heeft een zorgvuldige laatste behandeling nodig en als er veel onkruid staat, moet u de grond zelfs een tijd braak laten liggen om deze enigszins vrij van onkruidzaad te krijgen.

Onkruidzaad kan naar het gazon worden overgebracht door de wind en door vogels en daar snel opkomen als concurrent van de gras zaailingen. Een nieuw gazon is veel afhankelijker van goed weer om aan te slaan dan zoden, en vooral bij koud en vochtig weer veel gevoeliger voor ziekten. Er is ook veel meer kans op verstoring en van vernieling door vogels, katten, honden of mollen.

Wanneer graszaad zaaien

De twee beste periodes voor het inzaaien van een grasveld zijn de vroege herfst en het voorjaar. De beste tijd voor het zaaien van graszaad in de herfst is eind augustus/begin september. Gedurende die periode is de bodemtemperatuur nog tamelijk hoog en er is meestal volop vocht. Dat zijn twee belangrijke voorwaarden voor een korte kiemperiode van zeven tot tien dagen. Dan kunnen de grassen voldoende geworteld zijn voor de vorst invalt in oktober of begin november. Zaai liever niet later dan de hier aanbevolen periode, omdat de kieming anders slecht kan zijn en de zaailingen niet goed door zullen groeien. Er is dan kans dat ze een lange koude of natte periode niet overleven.

In het voorjaar zaaien

Als u in het voorjaar graszaad wilt zaaien, dan kunt u dat het beste in april doen. In deze periode van het jaar begint de grond warmer te worden, en ligt er een heel groeiseizoen in het verschiet. Het kiemen duurt in die tijd wel langer dan in de herfst. Daarnaast is er een grotere kans op droog weer. Geef na het inzaaien direct een goede aanleg mest om snelle groei te bevorderen.

Voorbereiding op het inzaaien

Er wordt vaak vergeten dat de grond, ook bij inzaaien grondig moet worden voorbereid.
Als u weet dat de grond de laatste jaren sterk is bemest, is het strooien van mest niet zo nodig. Maar twijfelt u aan de vruchtbaarheid van de grond, geef dan speciale mest voor het gazon. Hark dit liefst zeven tot tien dagen voor het zaaien goed in. U kunt echter als het moet ook direct na het strooien van de mest zaaien. Als u niet direct na het strooien van de mest kunt zaaien, hark het dan even door.

Hoe graszaad zaaien

U kunt graszaad met de hand of met een strooimachine zaaien. U kunt het zaad het best in twee gelijke porties verdelen en er desgewenst droog zand doorheen mengen om het gelijkmatiger uit te kunnen strooien. Zaai de ene portie door in lengterichting over het stuk grond te lopen en de andere portie dwars daarop. Door deze methode zaait u echt een stuk gelijkmatiger dan wanneer u het in één keer doet. Zaai alleen bij windstil weer om te voorkomen dat er te veel zaad buiten het bedoelde grondvlak terecht komt. 

graszaad zaaien

Verdelen en strooien

Verdeel vervolgens grote in te zaaien oppervlakken in kleinere delen om zorgvuldig zaaien te vergemakkelijken. Als u een zaaimachine huurt, moet u even controleren of hij afgesteld kan worden op het zaaien van de juiste hoeveelheid graszaad. Om te controleren of de machine met de juiste dichtheid zaait, kunt u twee teststukken van een vierkante meter op beton of op een stuk doek uitzetten. Strooi op het ene stuk 20 à 25 gram zaad met de hand uit (de hoeveelheid hangt af van het type zaadmengsel) en rij dan met de zaaimachine over het andere stuk. De dichtheid van het zaad op de twee proefvakken moet vrijwel gelijk zijn. 

Strooi het graszaad in evenwijdige stroken op het zaaibed, waarbij u met de machine langs het wielspoor van de vorige strook rijdt. Ook met de machine zaait u de ene helft van het zaad in de lengterichting en de andere helft dwars erop. Als de ruimte het toelaat is het handig een stuk doek langs de rand van het gazon te leggen en daar overheen te zaaien. Het is namelijk mogelijk dat de machine bij het keren het zaad onregelmatig uitstrooit. Zaai bij rustig, droog weer als het oppervlak van het zaaibed droog is en de grond niet aan zolen en wielen blijft hangen. Vlak onder het oppervlak moet de grond echter wel vochtig zijn. Zaai alleen bij windstil weer om te voorkomen dat er te veel zaad buiten het bedoelde grondvlak terecht komt.

Vervolgstappen na het zaaien

Hark het zaaisel na het zaaien licht in. Doe dat voorzichtig, want het graszaad zal niet kiemen als het te diep komt te liggen en diep inharken kan ook het oppervlak ongelijk maken. Het moet contact met de grond hebben, maar als het te diep komt kan kieming uitblijven. U moet het zaaisel ook niet aanrollen (walsen), omdat daardoor het oppervlak gauw dichtslaat. Als het na een paar dagen nog niet heeft geregend, kunt u voorzichtig maar wel royaal water geven met een fijn vernevelende gazonsproeier. Gebruik geen tuinslang met een harde straal of gieter met een grove broes, omdat het zaad dan kan wegspoelen.

Als u verwacht dat u last krijgt met mussen of andere zaad etende vogels, kunt u zaad gebruiken dat met een afweermiddel is vermengd. Meestal is het probleem van vogels die een stofbad op de ingezaaide grond nemen ernstiger. Probeer dit te voorkomen door bijvoorbeeld zwart draad op 7 tot 10 cm boven het ingezaaide stuk grond te spannen. Ook kunt u na het zaaien voorzichtig wat bladloze takken op het zaaisel leggen. Een andere mogelijkheid is het uitstrooien van een dun laagje turfmolm over het ingezaaide veld en dat daarna licht aanharken. Het zaad valt dan minder op. Daarnaast heeft turfmolm als voordeel dat het bij verdroging verkleurt, waardoor u precies kunt zien wanneer u moet sproeien.

Als het graszaad ontkiemd is

Als het graszaad ontkiemd is, is de grond ook vaak iets omhoog gekomen. Daarom moet u als het oppervlak droog is en de jonge grassen ongeveer 5 cm hoog zijn (7,5 cm bij speelgazon) licht aanrollen met een lichte tuinwals of een maaier met een achterrol, waarvan de voorrol en de maaibladen boven het gras uit getild worden. Twee of drie dagen later, als het gras zich van het rollen heeft hersteld en weer rechtop staat, kunt u het met een scherpe maaier maaien. Maai niet meer dan een derde van de hoogte af. U kunt dan het beste een messen kooimaaier met zijwielen of een cirkelmaaier gebruiken, omdat die geen voorroller hebben die het gras neerdrukt voor het maaien. Als u een machine met een voorroller heeft, kunt u die oplichten of eraf nemen voor het maaien.

Na de eerste maaibeurt hoeft een in de herfst ingezaaid gazon meestal voor het voorjaar niet meer te worden gemaaid. Bij in het voorjaar gezaaid gras verlaagt u de maaihoogte geleidelijk tot normaal voor een volgroeid gazon.

Het eerste groeiseizoen

Loop gedurende het eerste groeiseizoen zo weinig mogelijk op het gras. Als er kuiltjes in het oppervlak zichtbaar zijn, kunt u die geleidelijk opvullen. U kunt er na iedere maaibeurt wat aarde op strooien tot alles vlak is. Bemest het gazon in het groeiseizoen regelmatig en sproei wanneer dat nodig is. Dan krijgt u snel een sterke, dichte grasmat waar u volop van kunt genieten!

Reacties van bezoekers (4)

Mike

Goedemorgen,

Het is nu half november en ik heb gisteren kalkkorrels op mijn gazon gestrooid. Ik zie dat ik eigenlijk in september al had moeten bemesten, heeft dat nu nog zin of is het beter dit in het voorjaar te doen?

mvg, Mike

    admin

    Het bemesten van het gazon moet u niet meer doen na oktober, liever eigenlijk nog pas als laatste in september. De kans dat nog niet opgeloste stikstof voor problemen gaat zorgen in het gazon is dan te groot.

Meerten Servee

Kan ik ook via de Webshop aanleg bemesting bestellen? Dit zie ik n.l. niet in de shop terug.

    admin

    U kan aanleg bemesting alleen in combinatie met gras bestellen op dit moment.

Plaats ook een reactie:



Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.