Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Zelf een gazon aanleggen

gazon aanleggen

Een gazon aanleggen kunt u vrij eenvoudig zelf doen. Het aanleggen van een gazon kan op twee manieren. U kunt kiezen voor het aanleggen van een gazon d.m.v. het zaaien van graszaad, of het leggen van graszoden. Wij geven zelf de voorkeur om een gazon aan te leggen met graszoden. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat u hierdoor direct kunt genieten van uw nieuwe aangelegde gazon. Graszoden zijn namelijk verse grasmatten die u direct kunt uitrollen op uw gazon. Deze matten bestaan uit gras wat al volledig gegroeid is. Hierdoor kunt u dus direct genieten van uw nieuwe gazon. Kiest u voor graszaad, dan zal dit langer de tijd nodig hebben. Het gras moet namelijk nog volledig uitgroeien tot een gazon. Hierdoor is het mogelijk dat u pas een jaar later kunt genieten van uw nieuwe aangelegde gazon. Vanwege onze voorkeur voor de aanleg met graszoden zullen wij u in dit blog stap voor stap uitleggen waar u aan moet denken op het moment dat u uw nieuwe gazon wilt aanleggen met graszoden.

Gazon aanleggen enkel in de lente of zomer?

De eerste keuze die u moet maken voor het aanleggen van het gazon is de periode waar u dit in wilt doen. Veel mensen denken dat dit enkel in de zomer of de lente kan. Niks is echter minder waar. Een gazon aanleggen kan ook prima in de herfst of winter. Enkel tijdens periodes van vorst of hevige sneeuwval is het raadzaam om de aanleg van uw gazon uit te stellen. Als het overigens voorkomt dat er vorst ontstaat nadat u uw gazon heeft aangelegd dan is dit geen enkel probleem. Onze ervaring leert dat het gazon wel bevriest, maar hiermee niet afsterft. Zorg er dus voor dat u uw gazon in ieder geval aanlegt in periodes waarin er geen vorst in de bodem zit.

Stap 1 – Gazon aanleggen: Spit eerst de bodem om

Voordat u begint met het aanleggen van uw nieuwe gazon wilt u er zeker van zijn dat u de bodem goed geprepareerd heeft. Dit begint altijd met het omspitten van de bodem. Dit kun u doen met de hand in combinatie met handgereedschap, of door gebruik te maken van een mechanische tuinfrees. Let er hierbij op dat u de bodem met minimaal een diepte van 30 centimeter omspit.

Vaak komen hierbij diepgelegen wortels, stenen en andere bodemresten aan het licht. Het is belangrijk dat u deze ook direct verwijderd. Zo voorkomt u namelijk dat de aanhechting van de wortels van de graszoden met de bodem bemoeilijkt worden.

walsen voor uw gazon aanleg

Stap 2 – Bodem egaliseren voor de aanleg van uw gazon

Nadat u de volledige oppervlakte heeft omgespit, en alle bodemresten heeft verwijderd, is het tijd voor het egaliseren van de bodem. Hierbij is het belangrijk dat uw goed kijkt naar de hoeveelheid aarde. Het kan namelijk zijn dat er flink wat bodem verwijderd is bij het verwijderen van onkruid en bodemresten. In dat geval is het raadzaam om de bodem aan te vullen met nieuwe aarde en bemesting. Zo zorgt u er tegelijkertijd voor dat de bodem vruchtbaarder wordt.

Nadat u de bodem heeft aangevuld is het tijd om deze aan te drukken. Dit kunt u het beste doen met behulp van een tuinwals, waarmee u eenvoudig de bodem kunt aandrukken. Dit is een belangrijke stap in het proces van het egaliseren van uw bodem. Doet u dit namelijk niet, dan is de kans groot dat uw aangelegde gazon kan inzakken bij flinke regenval. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.

Vervolgens kunt u de bovenlaag licht losharken, en 2 dagen laten rusten. Dit heet met een vakterm “inklinken”. Nadat u minimaal 2 dagen heeft gewacht kunt u de ondergrond gaan afwerken.

Stap 3 – Graszoden uitrollen en aanleggen

Nu u uw bodem heeft omgespit en geëgaliseerd is het tijd om de graszoden uit te rollen en aan te leggen. Bij het leggen van de graszoden mag de bodem gerust iets vochtig zijn, maar niet te nat. Op het moment dat de bodem te nat is wanneer u uw gazon wilt aanleggen ontstaat de kans dat de zoden slecht zullen aanslaan en aanhechten.

De graszoden wilt u vervolgens zo dicht mogelijk tegen elkaar aanleggen. Om er zeker van te zijn dat deze dicht genoeg bij elkaar liggen kunt u gebruik maken van een bijvoorbeeld een dikke lat of een rubberen hamer. Hiermee kunt u de graszoden tegen elkaar aan tikken zonder deze te beschadigen. Mocht u zien uw aangelegde gazon niet volledig recht ligt, ga er dan niet op slaan. Wij raden aan om dan de graszoden op te tillen en de onderliggende bodem te verwijderen, of nogmaals te egaliseren.

De graszoden legt u voor u uit op de grond, en rolt u vervolgens als een soort tapijt uit.

gazon aanleggen instructies

Stap 4 – Gazon aanrollen en bewateren

Nu uw gazon is aangelegd is het belangrijk dat het gras goed contact maakt met de bodem. Dit is belangrijk voor de verdere groei en gezondheid van uw gazon. Het gras moet namelijk voldoende gebruik kunnen maken van de voedingsstoffen in de bodem. Ook hierbij kunt u gebruik maken van een wals. Let er hierbij wel op dat het aangelegde gazon niet te lang is, omdat u anders uw grassprieten plat walst.

Nadat u de graszoden goed heeft aangewalst is het van belang dat deze voldoende water krijgen. Zeker in periodes van hoge temperaturen en veel zonneschijn is het van belang dat u uw nieuw aangelegde gazon voldoende van water voorziet. Probeer dit zeker 2 keer per week te doen als er dus sprake is van hoge temperaturen en veel zonuren.

Stap 5 – Maai uw aangelegde gazon regelmatig

Tot slot is het van belang dat u het aangelegde gazon voldoende onderhoudt. Nieuw aangelegd gazon kan vrij snel groeien. Wij raden aan om bij een lengte van circa 8 centimeter het aangelegde gazon te maaien. Let er hierbij op dat u dit niet korter maait dan 4 tot 5 centimeter. Doet u dit namelijk wel korter, dan loopt u het risico dat het gazon te snel uitdroogt, of wordt aangetast door onkruid of gazonziektes.

Gazon aanleggen met graszoden

Wilt u naar aanleiding van dit blog ook een gazon aanleggen met graszoden? Bij ons kunt u verse graszoden kopen die u direct kunt gebruiken voor de aanleg van uw gazon. Heeft u nog vragen of wilt u graag meer weten? Neem dan contact met ons op, en wij helpen u graag verder. Succes met de aanleg van uw gazon!

Nog geen reacties

Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.