Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Alle GazonTips

Uw tuin egaliseren en voorbereiden op het leggen van graszoden

tuin egaliseren

Huishoudens kiezen er steeds vaker voor om graszoden te leggen in plaats van het inzaaien van gras. Waar graszaad kan worden ingezaaid op bestaand gazon is het bij het leggen van graszoden noodzakelijk om uw tuin en grond goed voor te bereiden voor optimaal resultaat, groei en onderhoud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw tuin egaliseren. Het is belangrijk dat u hier goed de tijd voor neemt, aangezien de grond voldoende tijd moet hebben om te zakken. Welke stappen u moet nemen om uw bodem goed voor te bereiden op het leggen van graszonden leest u in dit blog!

Schoonmaken van de grond

Begin met het opruimen van eventuele puin op het gazon zoals bouwpuin (bakstenen, resten grind en rommel) indien aanwezig, en haal alle hopen onvruchtbare grond weg. Graaf dan zorgvuldig eventuele boomstronken of afgebroken wortels uit. Als die in de grond blijven zitten, kunnen ze een groeiplaats worden voor zwammen. Zelfs al zijn de stukjes hout maar klein: op de lange duur geven ze steeds weer lelijke groepen paddenstoelen. Daarnaast is het van belang dat er niks op de bodem ligt wat het egaliseren van uw tuin bemoeilijkt. Als de grond zwaar met onkruid is begroeid, kunt u een geschikt onkruidverdelger toepassen of het onkruid grondig verwijderen en alles wat daarna opnieuw op komt stelselmatig verwijderen. Afdekken met zwart plastic helpt ook; alles donder het zwarte plastic gaat op den duur dood.

Het kan hierbij handig zijn om eerst de samenstelling en vruchtbaarheid van de grond vast te stellen. Het is ideaal als er een vruchtbare bovenlaag is van tenminste 25 cm, maar ook een laag van 15 cm kan er nog mee door. Als er minder vruchtbare grond aanwezig is, kunt u deze met gekochte ‘zwarte grond’ aanvullen.

bodem verwijderen voor egaliseren

Grond en tuin egaliseren

Als u het bovenstaande heeft volbracht kunt u verder met uw tuin of grond egaliseren. Grond egaliseren betekent het wegwerken van onregelmatigheden in het oppervlak. Dat gebeurt door het peil van de grond te vergelijken met in de buurt aanwezige vaste punten, zoals de fundering van het huis, muren of paden. Het is voor een gazon niet noodzakelijk dat de grond absoluut horizontaal ligt. Een afschot van 1 cm per meter is heel goed mogelijk en heeft het voordeel dat het water makkelijker wegloopt.

Een tuin egaliseren kan kostbaar zijn. Op grote oppervlakken hoeft het niet per se, omdat een lichte helling of een golvend oppervlak heel mooi kan zijn.  Als grote oneffenheden moeten worden weggewerkt, wordt eerst de vruchtbare bovenlaag (de ‘bouwlaag’) weggehaald en naast het terrein op een hoop gestort. Daarna wordt de ondergrond geëgaliseerd en wordt de bouwlaag er weer gelijkmatig op aangebracht. Kleine kuilen kunt u wegwerken door er goede grond op te brengen. Haal dat niet weg van hogere plekken, want dan kan de vruchtbare bovenlaag plaatselijk erg dun worden. Bij ‘bulten’ in het terrein de bovenlaag weg halen, de ondergrond egaliseren en dan de goede grond er weer op aanbrengen. Tamelijk steile hellingen of met gras begroeide taluds zijn erg moeilijk te onderhouden. U kunt dan beter twee of meer terrasvormige gazons maken met een steun muurtje en een verbindende trap ertussen.

bodem en tuin egaliseren

Een tuin egaliseren met kuilen en hobbels

Treft u in uw gazon bijvoorbeeld kuilen en/of hobbels aan die voor oneffenheden in het gazon zorgen? Dat lost u op door eerst de vruchtbare grondlaag boven de kuil af  te graven tot op de onvruchtbare ondergrond. Vul vervolgens het gat in de onvruchtbare ondergrond op met grond die u ergens anders vandaan haalt. Tot slot brengt u daarna de vruchtbare bovenlaag weer over de nu vlakke ondergrond aan. 

Spitten

Het is daarnaast belangrijk dat u de grond goed spit. Spitten zorgt voor verbetering in een te dichte grondstructuur en het brengt lucht in de grond. Het is aan te bevelen de grond op een plek waar een gazon moet komen altijd te spitten, tenzij het natuurlijk pas geploegd, uw tuin geëgaliseerd of uw tuin gefreesd is. 

Als het om grond bij een nieuw gebouwd huis gaat, moet er bijna altijd diep worden gespit, omdat dergelijke terreinen tot op grote diepte sterk verdicht kunnen zijn. Doe dat niet zelf, maar laat het aan een hovenier over die er de juiste apparatuur voor heeft.

Gewoon spitten om de bodem te verbeteren gaat als volgt: Maak eerst een sleuf van een steek diep. Breng de grond op de rand ernaast. Woel dan de bodem van de sleuf met een spitvork wat los. Op zware grond kunt u korrelig materiaal of kalkvrij, middel grof zand toevoegen om de structuur van de grond en de doorlatendheid te verbeteren. Voeg op ieder grondtype ook organisch materiaal toe: tuin compost, bladaarde of iets dergelijks en wel ongeveer 5 kg per m2. Dat bevordert het vocht absorberend vermogen en maakt dieper wortelen van de planten mogelijk. Spit daarna de grond uit sleuf twee op de zo bewerkte grond in sleuf één enz. Verdeel de organische materialen goed bij het onderspitten. Als het in grote kluiten blijft zitten kan later, als die geleidelijk verteren, onregelmatigheid van het oppervlak optreden. 

PH van de ondergrond checken

Het is belangrijk om de ondergrond van uw gazon te checken op de PH waarde. Als de grond erg zuur is (lage pH) of erg alkalisch/basisch (hoge pH) kunnen de voedingsstoffen in de grond vastgelegd’ (gebonden) worden en niet voor de planten beschikbaar zijn. De ideale pH voor de meeste gazongrassen ligt tussen 5,5 en 6, dat is vrij zuur. Er zijn eenvoudige testsets in de handel om de pH van de grond zelf te kunnen meten. Grassen kunnen best bij een wat hogere of lagere pH groeien, maar als het verschil erg groot wordt, treden er groeiproblemen op. Een verandering van de pH zal meestal niet nodig zijn. 

Beschikt u echter over heidegrond, dan kan deze te zuur zijn voor een gazon, waar bouwterreinen die vroeger als landbouwgrond of weide in gebruik waren, zullen vrijwel altijd een goede pH hebben. Als uit de test blijkt dat de grond erg zuur is (pH lager dan 5), strooi dan kalk (liefst speciale kalk voor het gazon). Als u niet precies weet hoeveel kalk er nodig is (en het staat niet op de verpakking), geef dan niet meer dan 60 g per m2 op zandgrond en 120 g per m2 op klei. 

De kalkbehoefte varieert sterk naargelang de structuur van de grond. Erg zure gronden kunnen nog extra kalk nodig hebben. Controleer de grond na twee jaar opnieuw. 

Geef niet te veel kalk. Dat kan leiden tot een vergroting van de activiteit van wormen op humusrijke gronden. Het risico van ziektes neemt daarnaast toe en het opkomen van grovere grassoorten en onkruid wordt erdoor bevorderd. 

Bodem aandrukken

Na het egaliseren van uw tuin kunt u de grond licht aantrappen. Doe dat met korte, elkaar overlappende stapjes. Zorg dat uw volle lichaamsgewicht op uw hakken rust. Het is ook mogelijk de grond met een hark aan te drukken. Houd hem daarbij rechtop en druk de tanden plat op de grond. Na het aandrukken eerst de grond zorgvuldig gelijk harken. Vervolgens eventuele rommel weghalen en daarna nog eens goed aandrukken volgens een van beide methoden.  

Als u rekening houdt met de bovenstaande voorbereidingen voordat u daadwerkelijk de grond gaat aanleggen dan kunt u rekenen op een mooie en gezonde groene grasmat! Wilt u echter nog meer weten over het aanleggen van graszoden, bekijk dan ons volledige stappenplan over graszoden leggen. Succes met de voorbereiding en geniet van uw nieuwe gazon!

Reacties van bezoekers (4)

Mike

Goedemorgen,

Het is nu half november en ik heb gisteren kalkkorrels op mijn gazon gestrooid. Ik zie dat ik eigenlijk in september al had moeten bemesten, heeft dat nu nog zin of is het beter dit in het voorjaar te doen?

mvg, Mike

    admin

    Het bemesten van het gazon moet u niet meer doen na oktober, liever eigenlijk nog pas als laatste in september. De kans dat nog niet opgeloste stikstof voor problemen gaat zorgen in het gazon is dan te groot.

Meerten Servee

Kan ik ook via de Webshop aanleg bemesting bestellen? Dit zie ik n.l. niet in de shop terug.

    admin

    U kan aanleg bemesting alleen in combinatie met gras bestellen op dit moment.

Plaats ook een reactie:Onderwerpen

Voorjaarsbemesting

Nu online eenvoudig bestellen

Voorjaarsbemesting

Uw grasmat heeft net de winter achter de rug. Om goed te herstellen, heeft het de juiste voedingstoffen nodig. Deze organische gazonmest speciaal voor het voorjaar heeft ze!

Gazon < 100 m²

Gazon > 100 m²

Gratis GazonTips

Meldt u aan voor onze GazonTips. En ontvang 8x per jaar de beste seizoentips om uw gazon te onderhouden.