Inschrijven Gazontips
U bent ingeschreven voor onze GazonTips!
"De enige nieuwsbrief waar ik écht wat aan heb!" Dit soort reacties krijgen we op onze maandelijkse gazontips.
U heeft geldig e-mail adres ingevoerd.

Aanwezigheid Straatgras – Poa Annua

Straatgras, je komt het liever niet tegen in je verse grasmat. Helaas bestaat een graszode ‘vrij van straatgras’ niet meer.

Oorzaak daarvan is dat het in Nederland niet meer toegestaan is om te spuiten met middelen die het straatgras weren. Let op, straatgras is geen onkruid, het is een ander type gras.

Gecertificeerd bedrijf

Wij zijn een gecertificeerd bedrijf die de regels betreffende het bespuiten van de grasmatten opvolgt. Onze zoden worden door de keuringsdienst gecontroleerd op het gebruik van illegale middelen. Doordat er geen verboden middelen op onze grasvelden gebruikt worden doorstaan wij deze keuringen.

Het resultaat hiervan is dat we af en toe een veld oogsten waar de aanwezigheid van het straatgras hoger is dan op andere velden. Volledig vrij van straatgras lukt niet meer, maar wij spannen ons in om het aandeel straatgras zo laag mogelijk te houden.

Het gras moet veilig te betreden zijn voor kinderen en huisdieren. Het gebruik van middelen die effectief tegen straatgras werken zorgen dat dit niet gewaarborgd kan worden. De doeltreffende middelen vormen een aanslag op de natuur. Bovendien is het nog een tijdelijke oplossing ook!

Het gazon maar tijdelijk straatgrasvrij?

Poa Annua (latijns voor straatgras) is een grassoort die overal voorkomt. De verspreiding van dit gras gaat via de wind. Hierdoor zullen ook grasmatten geleverd met een lage graad aan deze grassoort over tijd straatgras verzamelen. Zolang er wind over uw grasmat waait is het straatgras niet tegen te houden.

Robotmaaiers zorgen er in vele gazons voor dat het gras iedere dag gemaaid wordt. Straatgras gedijt hier goed op. Dit gras zal plat komen te liggen en zodoende zijn zaden verspreiden. Binnen de kortste keren staat dan het hele gazon er vol mee.

Door geen agressieve bestrijdingsmiddelen te gebruiken kiezen wij voor (uiteindelijk) de beste optie voor mens en milieu. Op korte termijn is het weliswaar niet ideaal dat straatgras voor kan komen in onze zoden, maar dit komt ten goede aan de toekomstige generaties.